Konferencja: Chief Happiness Officer – pozorne stanowiska czy zwiastun ewolucji organizacji? 23.05.2019 Zabrze

Eksperci z firmy PageGroup oraz lokalni pracodawcy spotkają się w Zabrzu, aby omówić wyzwania śląskiego rynku pracy.

– Ponad 80 proc. pracowników ze Śląska pozytywnie ocenia lokalny rynek pracy, a 44 proc. jest zadowolonych ze swoich warunków zatrudnienia – wynika z badania „Confidence Index” przeprowadzonego w I kwartale 2019 r. przez firmę rekrutacyjną Michael Page. Rekordowo niskie bezrobocie w tym regionie wzmacnia pozycją pracowników i sprawia, że przyciągnięcie do firmy najlepszych talentów staje się dla lokalnych pracodawców coraz trudniejszym zadaniem. W związku z tym, już 23 maja br. przedstawiciele śląskiego biznesu oraz eksperci z obszaru rekrutacji spotkają się w Zabrzu, aby omówić wyzwania lokalnego rynku pracy oraz podzielić się najnowszymi, globalnymi trendami w zarządzaniu zespołem i organizacją.

Śląski rynek pracy jest jednym z najatrakcyjniejszych w Polsce. Już ponad 46 proc. pracowników z tego województwa przyznało, że jest pewnych stabilności swojego zatrudnienia, a co trzeci (33 proc.) pozytywnie ocenia wysokość swojej pensji – pokazuje badanie Michael Page.

Ślązacy nie boją się również zmiany pracy. 43 proc. z nich jest przekonanych, że nowe miejsce zatrudnienia może znaleźć w mniej niż 30 dni, a niemal 7 na 10 stwierdziło, że zajmie to maksymalnie 3 miesiące. Najczęściej wskazywanymi powodami, które mogą skłonić ich do takiej decyzji są: możliwość pozyskania dodatkowych kompetencji (62 proc.), perspektywa otrzymywania wyższego wynagrodzenia (48 proc.) oraz potrzeba pracy w bardziej etycznym przedsiębiorstwie (45 proc.). Blisko co czwarty (23 proc.) przyznał także, że w obecnej firmie brakuje mu perspektyw do rozwoju, co również przyczynia się do chęci zmiany pracodawcy.

– Wg danych GUS, na koniec marca 2019 r. stopa bezrobocia w województwie śląskim wynosiła 4,4 proc. i była jedną z najniższych w Polsce. Utrzymująca się silna pozycja kandydatów oraz stosunkowo duża fluktuacja kadr na rynku pracy sprawiają, że firmom z tego regionu coraz trudniej jest pozyskać i zatrzymać w organizacji najlepszych pracowników. W dłuższej perspektywie, zbudowanie zgranego i zaangażowanego zespołu staje się więc nie lada wyzwaniem. Co oczywiste, taka sytuacja odbija się również na jakości pracy i wynikach przedsiębiorstwa – mówi Radosław Szafrański, senior dyrektor w firmie PageGroup. – Mając na uwadze to, z jakimi trudnościami borykają się obecnie pracodawcy, chcemy wraz z lokalnymi przedstawicielami biznesu oraz specjalistami z obszaru HR wspólnie omówić najbardziej nurtujące kwestie dotyczące lokalnego rynku pracy i rekrutacji. W tym celu planujemy zorganizować cykl spotkań  na Śląsku – dodaje Radosław Szafrański.

Pierwsze z nich odbędzie 23 maja w Kopalni Guido w Zabrzu. W spotkaniu wezmą udział osoby odpowiedzialne za strategię HR w Centrach Usług Wspólnych, firmach produkcyjnych oraz usługowych. Podczas merytorycznej dyskusji, eksperci omówią m.in. wyzwania współczesnego rynku pracy, problem budowania przywiązania wśród pracowników oraz istotę określania celu i wartości firmy.

- Podczas spotkanie będziemy dyskutować również o tym, jak zwiększyć konkurencyjność firmy na rynku pracy oraz jak stworzyć nowoczesne stanowiska odpowiadające potrzebom nowego pokolenia pracowników – dodaje Radosław Szafrański z PageGroup.

Wydarzenie ma charakter zamknięty. Patronem medialnym spotkania w Zabrzu jest portal slaskibiznes.pl.

Konferencja odbędzie się 23.05.2019r w Zabytkowej Kopalni Guido w Zabrzu

****

PageGroup jest globalnym liderem rekrutacji specjalistycznej. Spółka jest notowana na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (symbol: PAGE). Firma, założona w 1976 roku, działa w Polsce za pośrednictwem marek: Page Executive (rekrutacja najwyższej kadry zarządzającej) oraz Michael Page (rekrutacja specjalistów oraz menedżerów średniego i wyższego szczebla). PageGroup ma 152 biura na całym świecie, w tym oddziały w Warszawie, Katowicach i Wrocławiu. Więcej informacji znaleźć można pod adresem: www.page.com

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?

Oddanych głosów: 534

Prezentacje firm