Gastronomia

Pałac Kota - 8 konceptów gastronomicznych w dawnej siedzibie katowickiego oddziału PKO BP
0

Pałac Kota - 8 konceptów gastronomicznych w dawnej siedzibie katowickiego oddziału PKO BP

Już wkrótce mieszkańcy Katowic i turyści będą mieli okazję odkryć wyjątkowe miejsce – Pałac Kota, który powstaje w dawnej siedzibie katowickiego oddziału PKO BP. Na ponad 4000 m² przestrzeni, obejmujących cztery kondygnacje, znajdzie się osiem różnorodnych konceptów gastronomicznych i rozrywkowych. To nowe centrum spotkań ma ambicję stać się sercem społeczności i jedną z głównych atrakcji Katowic.

2025-01-17 10:00 Autor: mz
Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]
0

Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]

Aż 67 proc. restauratorów zauważyło, że wskutek wysokiej inflacji Polacy zaciskają pasa i rzadziej pojawiają się w tym roku w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Natomiast 69 proc. wskazuje, że jeśli klienci już się pojawią, to zostawiają niższe paragony – tak wynika z raportu „Polska na Talerzu” Kantar i Makro Polska. Mniejsze wydatki konsumentów to – obok podwyżek cen gazu i prądu czy problemów kadrowych – jedno z największych wyzwań branży.

2023-11-23 12:00 Autor: mz
Stacje benzynowe inwestują w gastronomię - z sukcesami
0

Stacje benzynowe inwestują w gastronomię - z sukcesami

W branży gastronomicznej i handlu silnym graczem stały się stacje benzynowe. Konkurują z osiedlowymi sklepikami i dyskontami, doganiając je zarówno pod względem asortymentu, jak i promocji. Ekspresy na stacjach robią lepszą kawę, a oferta gastronomiczna zaczyna przypominać tę restauracyjną. Niemal każda z większych sieci paliwowych rozwija już własny koncept gastronomiczno-kawiarniany, a sprzedaż pozapaliwowa staje się coraz istotniejszym źródłem przychodów.

2018-07-09 07:24 Autor: Redakcja, Newseria

Najczęściej czytane

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 778