Inwestycje i nieruchomości

Bielsko-Biała ogłosiła werdykt. Tak będzie wyglądała nowa siedziba Teatru Lalek (wizualizacje)

2024-05-30, Autor: mz

W Bielsku-Białej rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Teatru Lalek Banialuka im. Jerzego Zitzmana z oddziałem Książnicy Beskidzkiej dla dzieci i młodzieży oraz tzw. zieloną biblioteką. Na konkurs wpłynęły 33 prace. Szacowany koszt inwestycji to ok. 35 mln euro.

Reklama

Przypomnijmy, na początku tego roku Urząd Miejski w Bielsku-Białej wraz z tamtejszym oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich ogłosiły konkurs urbanistyczno-architektoniczny na opracowanie koncepcji nowej siedziby Teatru Lalek Banialuka.

Inwestycja, przewidziana w ramach wizji rozwoju miasta przez pryzmat kultury, wpisana została do oferty konkursowej organizacji Europejskiej Stolicy Kultury w roku 2029, a jej szacowany koszt to na ok. 35 mln euro <<Bielsko-B.: Teatr Lalek Banialuka się przeprowadza. Nowa siedziba za 35 mln euro>>.

Koncepcja miała przewidywać też budowę garażu podziemnego na około 100 samochodów osobowych oraz takie zagospodarowanie terenu w otoczeniu obiektów, aby zachować jego dotychczasową funkcję targową. Wybrana lokalizacja to teren należący do miasta, położony w rejonie ulic: PCK i Władysława Broniewskiego, w pobliżu stacji PKP Bielsko-Biała Lipnik.

Bielsko-Biała. Konkurs na projekt nowej siedziby Banialuki wygrał zespół z Wrocławia

Konkurs, na który wpłynęły 33 prace, rozstrzygnięto 27 maja. W jury zasiedli przedstawiciele bielskiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich i miasta, w tym: wiceprezydent Przemysław Kamiński, dyrektor Biura Rozwoju Magdalena Marek, dyrektor Książnicy Beskidzkiej Łucja Ruchała i dyrektor Banialuki Jacek Popławski.

Decyzją jury konkurs wygrał zespół projektowy P2PA sp. z o.o. z Wrocławia, otrzymując pierwszą nagrodę w wysokości 50 tys. zł oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Za szczególnie wartościowe uznano profesjonalne podejście zespołu projektowego, trafne decyzje funkcjonalno-przestrzenne w skali urbanistycznej w odniesieniu do zadanego programu, istniejących uwarunkowań i kontekstu otoczenia.

W efekcie dwudniowych analiz i dyskusji, jednogłośnie wybrano pracę, która na pierwszy rzut oka nie będzie postrzegana jako fajerwerkowa czy pocztówkowa, ale jest to bezpieczna, ponadczasowa i odporna na krytykę architektura, której ukrytą, a najważniejszą zaletą, jest czytelność układu powiązań i wewnętrzna funkcjonalność dostosowana do specyfiki instytucji, które będą użytkowały przestrzeń – Teatru Lalek Banialuka oraz Książnicy Beskidzkiej. Wybrano biały obiekt dla Białej. Natomiast wnętrze przeznaczone dla teatru może stać się swoistym landmarkiem i grać bijącą nocą iluminacją z wewnątrz. Ażurowość materiału elewacyjnego będzie wraz z oświetleniem wewnętrznym tworzyć teatralną grę cieni. W przypadku tych obiektów nie będzie potrzebna dodatkowa iluminacja świetlna - czytamy w uzasadnieniu werdyktu.

Sąd zwrócił rownież uwagę na ukształtowanie przestrzeni publicznej - placu, właściwe powiązanie go z przystankiem kolejowym, przy jednoczesnym pozostawieniu możliwości zachowania istniejącej funkcji targowej w dotychczasowej lokalizacji; dobre powiązanie komunikacji na linii parking podziemny - hall główny, zapewniające wysoki komfort użytkowania; właściwe rozwiązanie obsługi i powiązań komunikacji.

Poza tym na rozwiązania architektoniczne o ponadczasowym charakterze, na które składają się kompozycja, kształtowanie brył i elewacji oraz czytelna hierarchia wejść - podkreślono.

Projekt doceniono również za właściwy podział teatru i biblioteki na dwa osobne budynki, który pozwoli na zachowanie niezależności organizacyjnej i tożsamości odrębnych placówek kultury oraz zapewni prawidłowe funkcjonowanie technologii teatru. Zdaniem jury, czytelny układ komunikacyjny zaplecza i części przeznaczonej dla widzów stwarza szansę na wykreowanie przestrzeni o unikalnym i rozpoznawalnym charakterze.

Wybrano biały obiekt dla Białej. Natomiast wnętrze przeznaczone dla teatru może stać się swoistym landmarkiem i grać bijącą nocą iluminacją z wewnątrz. Ażurowość materiału elewacyjnego będzie wraz z oświetleniem wewnętrznym tworzyć teatralną grę cieni. W przypadku tych obiektów nie będzie potrzebna dodatkowa iluminacja świetlna - czytamy dalej.

Sąd wystosował też zalecenia pokonkursowe odnośnie zwycięskiej pracy. Chodzi o uważne przeanalizowanie i uwzględnienie na dalszych etapach projektowania szczegółowych uwag zamawiającego i użytkowników w zakresie:

  • powiązań funkcjonalnych pomieszczeń biblioteki - przywrócenie tradycyjnej relacji biur nad holem biblioteki;
  • rozwiązań dodatkowej zieleni towarzyszącej tak, aby wzmocnić jej udział w budowaniu wrażeń i charakteru nowej zabudowy zgodnych z ogólnymi oczekiwaniami mieszkańców miasta i lokalnej społeczności;
  • rozsunięcia budynków (przesunięcia obiektu przeznaczonego dla teatru w kierunku ul. PCK) w celu powiększenia przestrzeni publicznego placu wraz z zielenią urządzoną pomiędzy budynkami.

Obecnie maksymalny planowany szacunkowo łączny koszt wykonania robót na podstawie pracy konkursowej wynosi 100 milionów złotych netto. Zakładany termin realizacji to 2029 rok.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 580

Prezentacje firm