Wiadomości

BIG InfoMonitor: prawie 696 mln zł wynoszą zaległości firm gastronomicznych

2020-10-30, Autor: tora, PAP

Zaległości firm gastronomicznych na koniec września 2020 r. sięgały 695,6 mln zł - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK. Między marcem a wrześniem przybyło 198 zadłużonych restauratorów.

Reklama

BIG InfoMonitor - restrykcje wpędzają gastronomię w kłopoty finansowe

Jak zauważają BIG InfoMonitor i BIK, wraz ze wzrostem liczby zachorowań w ostatnich tygodniach rząd wprowadza kolejne obostrzenia w działalności przedsiębiorców.

„Tym razem restrykcje, na razie przez dwa tygodnie, dotykają m.in. branżę gastronomiczną, która krótko cieszyła się większą swobodą prowadzenia biznesu. Nie pozostanie to bez wpływu na i tak nienajlepszą kondycję jej finansów” - czytamy w informacji Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK.

Zadłużenie restauratorów systematycznie rośnie

Z danych wynika, że zadłużenie restauratorów systematycznie rośnie - w pierwszy lockdown weszli z 647 mln zł zaległości, teraz mają o ponad 48 mln zł więcej. Rośnie nie tylko kwota zaległości, ale też liczba firm gastronomicznych z przeterminowanymi zobowiązaniami.

„W tym roku między marcem a wrześniem przybyło 198 zadłużonych przedsiębiorstw (do 10 028), czyli więcej niż w ciągu wcześniejszych 12 miesięcy (132 firmy). Systematycznie w górę pnie się także kwota: z 567,6 mln zł w marcu 2019 r., do 647,4 mln zł w marcu 2020 r. i 695,6 mln zł we wrześniu” - czytamy w komunikacie BIG InfoMonitor.

Wzrost zadłużenia od marca - 7,5 proc.

Przyrost zadłużenia od początku kryzysu wywołanego pandemią (marzec – wrzesień) wyniósł 7,5 proc. (wobec 3,7 proc. dla ogółu firm), ale widać, że dynamika zmian przebiegała różnie w zależności od rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej.

Przypomnijmy, że od momentu objęcia całej Polski czerwoną strefą lokale gastronomiczne mogą działać w mocno ograniczonym zakresie - mogą przygotowywać wyłącznie posiłki na wynos. Z kolei restauracji w hotelach, pensjonatach, motelach czy innych miejscach noclegowych mogą serwować potrawy wyłącznie dla gości zatrzymujących się na nocleg.

Czy restauracje będą masowo bankrutować?

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 795