Wiadomości

BIG InfoMonitor: prawie 696 mln zł wynoszą zaległości firm gastronomicznych

2020-10-30, Autor: tora, PAP

Zaległości firm gastronomicznych na koniec września 2020 r. sięgały 695,6 mln zł - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK. Między marcem a wrześniem przybyło 198 zadłużonych restauratorów.

Reklama

BIG InfoMonitor - restrykcje wpędzają gastronomię w kłopoty finansowe

Jak zauważają BIG InfoMonitor i BIK, wraz ze wzrostem liczby zachorowań w ostatnich tygodniach rząd wprowadza kolejne obostrzenia w działalności przedsiębiorców.

„Tym razem restrykcje, na razie przez dwa tygodnie, dotykają m.in. branżę gastronomiczną, która krótko cieszyła się większą swobodą prowadzenia biznesu. Nie pozostanie to bez wpływu na i tak nienajlepszą kondycję jej finansów” - czytamy w informacji Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK.

Zadłużenie restauratorów systematycznie rośnie

Z danych wynika, że zadłużenie restauratorów systematycznie rośnie - w pierwszy lockdown weszli z 647 mln zł zaległości, teraz mają o ponad 48 mln zł więcej. Rośnie nie tylko kwota zaległości, ale też liczba firm gastronomicznych z przeterminowanymi zobowiązaniami.

„W tym roku między marcem a wrześniem przybyło 198 zadłużonych przedsiębiorstw (do 10 028), czyli więcej niż w ciągu wcześniejszych 12 miesięcy (132 firmy). Systematycznie w górę pnie się także kwota: z 567,6 mln zł w marcu 2019 r., do 647,4 mln zł w marcu 2020 r. i 695,6 mln zł we wrześniu” - czytamy w komunikacie BIG InfoMonitor.

Wzrost zadłużenia od marca - 7,5 proc.

Przyrost zadłużenia od początku kryzysu wywołanego pandemią (marzec – wrzesień) wyniósł 7,5 proc. (wobec 3,7 proc. dla ogółu firm), ale widać, że dynamika zmian przebiegała różnie w zależności od rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej.

Przypomnijmy, że od momentu objęcia całej Polski czerwoną strefą lokale gastronomiczne mogą działać w mocno ograniczonym zakresie - mogą przygotowywać wyłącznie posiłki na wynos. Z kolei restauracji w hotelach, pensjonatach, motelach czy innych miejscach noclegowych mogą serwować potrawy wyłącznie dla gości zatrzymujących się na nocleg.

Czy restauracje będą masowo bankrutować?

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 539

Prezentacje firm