Wiadomości

Czy Barbara Piontek straci jutro stanowisko prezesa JSW?

2021-07-08, Autor: ab, źródło: Interia Biznes

Z doniesień portalu Interia Biznes wynika, że istnieje takie prawdopodobieństwo. Decyzja ma zapaść podczas jutrzejszego posiedzenia rady nadzorczej.

Jutro zadecydują o zmianach w Zarządzie JSW

W opublikowanej dziś wiadomosci portal Interia Biznes informuje o możliwych zmianach w zarządzie Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Informacje te miała portalowi potwierdzić prof. Halina Buk - przewodnicząca Rady Nadzorczej.

Ze swoich stanowisk odwołani mają zostać Barbara Piontek i Tomasz Duda pełniący funkcję Zastępcy Prezesa Zarządu ds. Rozwoju.

Pierwsze głosy o możliwości odwołania Barbary Piontek ze stanowiska Prezesa Zarządu Jaw pojawiły się już w ubiegły piątek podczas pikiety związków zawodowych pod siedzibą zarządu JSW.

My zapytaliśmy o nie rzecznika prasowego JSW:

-Nic mi na ten temat nie wiadomo. Decyzję o odwołaniu prezesa zarządu podejmuje rada nadzorcza - odpowiedział Sławomir Starzyński.

Warto przypomnieć, że Barbara Piontek pełni funkcję Prezesa Zarządu od marca tego roku >>Barbara Piontek została nowym prezesem JSW<<

Polifonia głosów wśród związkowców

W ubiegły piątek pod siedzibą Zarządu JSW kilkudziesięciu związkowców Solidarności, Kadry i Federacji ZZG JSW zamanifestowało swoje niezadowolenie z działań obecnego zarządu. Działacze zarzucali mu łamanie praw pracowniczych, brak prawdziwego dialogu społecznego. Nie podoba się m.in. sposób wprowadzania podwyżek płac: >>Zarząd Iza nam wybrała, prawie spółkę zaorała - trwa manifestacja przed siedzibą JSW<<

W obronie obecnej prezes stanęli inni działacze związkowi:

- Pani Prezes prof. Barbara Piontek jako jedyny Prezes tej Spółki zaprosiła wszystkich przedstawicieli do jednego stołu rozpoczynając prawdziwy dialog społeczny. Tym samym zrobiła coś, co dla jej poprzedników było niewykonalne. Oczywiście tym ruchem, zaszkodziła sobie u Tych, którzy przypisali sobie prawo decydowania za nas wszystkich - rozpoczynają swój list skierowany m. in. do Mateusza Morawieckiego.

Atutami Barbary Piontek podkreślanymi przez działaczy ma być odwaga do lokalizowania nieetycznych działań i do bezpośredniego zmierzenia się z protestującymi górnikami.

Wreszcie, jak akcentują autorzy listu:

- Istotnym aspektem całego konfliktu jest również fakt, że to właśnie Pani Prezes obejmując stanowisko zatrzymała proceder finansowania i „budowania” związków reprezentatywnych w JSW, który przez lata urósł do rangi patologii.

Pismo, o którym mowa skierowane zostało wczoraj do Mateusza Morawieckiego, Jarosława Kaczyńskiego i Jacka Sasina. A podpisali się pod nim między innymi przedstawiciele Związków Zawodowych „Kadra”, Zwiąków Zawodowych „Jedność”, Zwiąków Zawodowych „POPIS w Pracy”

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?

Oddanych głosów: 497

Prezentacje firm