Wiadomości

IGGP: nawet 20 tys. lokali gastronomicznych otwarło się po 18 stycznia

2021-01-25, Autor: tora

Nawet 20 tys. przedsiębiorców gastronomicznych wykluczonych i pominiętych w tarczach pomocowych wznowiło działalność po 18 stycznia - ocenił sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) Sławomir Grzyb.

Reklama

Skala otwarcia gastronomii znana po liczbie kontroli sanepidu

Jak zaznaczył Sławomir Grzyb, do Izby dotarły informacje, że sanepid tylko jednego dnia przeprowadził ponad 1300 kontroli w ponownie otwartych lokalach, stąd wiadomo, jaka jest skala otwarć.

- Trzeba tu podkreślić, że działalność wznowiły te lokale, które zostały wykluczone lub pominięte w Tarczy 6.0 - tzw. branżowej i Tarczy PFR 2.0. A tych pominiętych jest całe mnóstwo, choćby popularne pierogarnie, które z reguły produkują pierogi i mają wpisaną produkcję, jako wiodące PKD - powiedział PAP.

- Z kolei wykluczone zostały wszystkie te firmy, które powstały po listopadzie 2019 roku, bo nie mają jak porównać strat rok do roku, bo wówczas jeszcze nie istniały. Albo uruchomiły kolejne lokale po tej dacie i miały wzrost obrotów, przy większych kosztach - dodał.

Kontrole w lokalach - "wywołanie efektu zastraszenia"

Jak zaznaczył Grzyb, póki co Izba nie ma informacji o karach sanepidu po kontrolach.

- Ale sposób, w jaki są przeprowadzane, czyli dwie osoby z Sanepidu i pięciu policjantów wskazuje, na wywołanie efektu zastraszenia - ocenił.

Sprzedaż na wynos nie ratuje

Według eksperta, przedsiębiorcy otwierają, bo nie mają nic do stracenia, a sprzedaż „na wynos” nie wszystkich ratuje.

- Owszem są lokale, które nie odnotowały spadku obrotów w lockdownie, ale to jednostkowe przypadki, które dobrze się do tego przygotowały i miały już solidną bazę klientów. W większości lokali, sprzedaż z dowozem pozwala czasem utrzymać niektórych pracowników, choć nierzadko i na to nie wystarczy. Podam przykład z Bytomia, gdzie właściciel dziesięciu restauracji, trzy już zlikwidował - powiedział.

Pozew zbiorowy gastronomiii w marcu. Firmy dołączają

Izba wydała oświadczenie, w którym w pełni popiera akcję #OtwieraMY Gastronomię Polską i Hotelarstwo Polskie. Zapowiada wsparcie poprzez pozew zbiorowy:

„...poprzez Pozew Zbiorowy Gastronomii Polskiej będzie dochodziła odszkodowań finansowych dla pokrzywdzonych i pozostawionych bez środków do życia Pracowników i Przedsiębiorców Gastronomów. Jako Rzecznik Interesu Gastronomów IGGP deklarujemy wsparcie, także prawne i pomoc Przedsiębiorcom dochodzącym swoich konstytucyjnych praw.”

Izba na swojej stronie internetowej przygotowała instrukcje dla firm, chcących dołączyć do pozwu zbiorowego. Sam pozew zbiorowy ma być złożony 31 marca 2021 roku.

Czy popierasz przedsiębiorców wznawiających działalność mimo obostrzeń?






Oddanych głosów: 8109

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 534

Prezentacje firm