W związku z szybko rozpowszechniającym się koronawirusem (COVID-19 ) sprawdziliśmy więc w co warto zaopatrzyć domową spiżarnię na wypadek ewentualnej kwarantanny? O tym co warto kupić kiedy już wybierzemy się na zakupy odpowiada Paulina Stolarska właścicielką gabinetu dietetycznego – Awokado Dietetyka Kliniczna i założycielka platformy internetowej o zdrowym stylu życia.
Paulina Stolarska to dietetyk z kilkuletnim stażem, dodatkowo Stworzyła Program Odżywczy, który jest odpowiedzią na potrzeby klienta. Koniec z głodówkami, niesmacznymi daniami i ograniczającym schematem diety. W prosty sposób wytłumaczy Ci jak działać żeby Twoja sylwetka nabrała wymarzonych kształtów, jak tworzyć posiłki z ulubionych składników i cieszyć się na stałe ze zdrowego stylu życia. W takim razie sprawdźmy jak w zupełnie nowych warunkach możemy dbać o swoją dietę oraz jak kupować produkty, aby było one w 100 % wykorzystane i co najważniejsze zdrowe.
Prawidłową florę bakteryjną możemy zapewnić za pomocą probiotyków, które są dostępne w aptekach. Możecie również skorzystać z kiszonej kapusty, zielonych warzyw bogatych w chlorofil.
Dlatego tak istotne jest, aby w sytuacji dwutygodniowej kwarantanny domowej zapewnić sobie i najbliższym odżywianie, które będzie wzmacniać nasz organizm.
Produkty, których trzeba się wystrzegać przy robieniu zapasów to produkty wysoko przetworzone z długim terminem do spożycia, np. zupki chińskie, dania w proszku do zalania, sosy w proszku, gotowe dania w słoiku, które najczęściej zawierają konserwanty, słodycze i słone przekąski - duży dodatek konserwantów i tłuszczy złej jakości będzie obniżał odporność- tłumaczy dietetyk Paulina Stolarska
Jeżeli wybieramy suche produkty, bo maja długi termin spożycia wybierajmy zdrowsze zamienniki takie jak np. zamiast ryżu białego ryż brązowy lub czerwony, zamiast makaronu pszennego wybierajmy makarony z pełnego ziarna, makarony żytnie czy gryczane, zamiast kaszy manny, kasze gryczaną, jaglana czy jęczmienna. Produkty suche, w które warto zainwestować to również fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy komosa ryżowa, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika. Zawierają dobrej jakości białko, cynk, magnez i żelazo, które są wsparciem dla naszej odporności – dodaje
Dietetyk tłumacz: produkty, które szczególnie wspierają nasza odporności to między innymi imbir, kurkuma, cytryna czy miód pszczeli, z których możesz codziennie rano przygotować napar. Pamiętaj stosuj dietę urozmaicona i bogatoodżywczą. Wybieraj świeże i mrożone warzywa i owoce, chude mięso (kurczak, indyk), ryby, kasze, pieczywo pełnoziarniste i dobrej jakości tłuszcze, typu oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Dania, które pomogą Wam w walce z wirusami to np. rosół wolno gotowany z dodatkiem rozgrzewających przypraw takich jak kurkuma czy imbir, rozgrzewające dania jak curry z kurczakiem i ciecierzyca z dodatkiem dużej ilości czosnku i cebuli, które są świetnymi „naturalnymi antybiotykami”.
Przygotowuj tez koktajle warzywo-owocowe szczególnie z dodatkiem owoców leśnych (maliny, truskawki, czarna porzeczka, jeżyny), które są bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów, jednych z ważniejszych składników w okresie obniżonej odporności- tłumaczy Paulina Stolarska
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Falon, król punka ze Śląska: buntuję się, więc jestem (foto, wideo)
+43 / -1Jaworzno oferuje mieszkańcom rowery elektryczne na wynajem długoterminowy. Innowacja w kraju
+6 / -3IV Raciborski Festiwal Gamingowy już od piątku
+2 / -1Królowa biznesu - sprzedaż - zaprasza do Bielskiego Centrum Kultury już 17 maja!
+1 / -0PGG. Kopalnia Bolesław Śmiały zmieniła się w wojskowy poligon
+0 / -1
~Basia Henk 2020-03-14
14:33:13
U mnie w kuchni oliwa z oliwek już od dawna jest podstawą. Zwłaszcza ta od Monini, to jest i jakość i smak i polifenole! :)