Otwarcie restauracji może okazać się wyzwaniem. W biznesie restauracyjnym panuje bowiem silna konkurencja. Ponadto branża gastronomiczna szybko się zmienia i dynamicznie rozwija. Dlatego należy mieć przygotowany plan działania, dzięki któremu sprawnie wejdziemy na rynek. Jak więc otworzyć restaurację? O tym w artykule!
Spis treści:
1. Otwarcie restauracji – od czego zacząć?
1.1. Biznesplan to podstawa
1.2. Zadbaj o fundusze
1.3. Uzyskaj licencje i zezwolenia potrzebne do otwarcia restauracji
2. Rozpoczęcie działalności restauracji – co warto wiedzieć?
Otwarcie biznesu gastronomicznego wiążę się z podjęciem kluczowych, strategicznych i przyszłościowych decyzji. Warto poznać najważniejsze porady i wskazówki, które mogą okazać się pomocne na początku przygody z tą branżą.
Dobry biznesplan musi uwzględniać każdy element gastronomicznej działalności. Precyzyjnie przygotowany plan stanowi swego rodzaju mapę, dzięki której wiemy, w jaki sposób i w jakim kierunku mamy podążać z naszym biznesem.
Biznesplan dla gastronomii powinien zawierać m.in.
W biznesplanie warto również uwzględnić rozwiązania, które znacząco ułatwiają pracę całego lokalu np. system sprzedaży online od Restaumatic.
Należy bardzo dokładnie określić, ile będzie kosztować otwarcie restauracji oraz jak wysokie będą koszty prowadzenia biznesu (np. koszty wynajęcia lokalu). W planie finansowym trzeba również uwzględnić środki, które pomogą nam przetrwać gorszy okres lub umożliwią rozwój naszych gastronomicznych działań.
Aby rozpocząć prowadzenie działalności gastronomicznej, należy spełnić określone formalności. Kroki, które musimy podjąć to:
Spełnienie niezbędnych wymogów formalnych jest kluczowe dla prowadzenia lokalu zgodnie z prawem.
Otwarcie biznesu związanego z gastronomią to proces, który wymaga cierpliwości i strategicznego myślenia. Podstawową rolę odgrywa w nim prawidłowo sporządzony biznesplan oraz uzyskanie odpowiednich pozwoleń. Ważne są również środki finansowe, jakie jesteśmy w stanie zainwestować w powstający biznes.
Więcej szczegółowych informacji: https://www.restaumatic.com/blog/otwarcie-restauracji-jak-otworzyc-wlasna-restauracje-krok-po-kroku/
"Uwielbiam zapach smaru". Rozmowa z Sonią Piwowar, ekspertką obróbki blach
8523,3 tys. pasażerów postawiło w marcu na Max Bilet Kolei Śląskich
476Zakaz handlu w niedziele niszczący dla fotowoltaiki
416Na stacje paliw na dobre wróciła drożyzna. "Ryzyko wyższych cen wciąż realne"
410OFE czy tylko ZUS? Okno transferowe otwarte, ale tylko do lipca
409Wybory samorządowe 2024. Frekwencja w Śląskiem na godzinę 12.00
+6 / -0"Uwielbiam zapach smaru". Rozmowa z Sonią Piwowar, ekspertką obróbki blach
+5 / -03,3 tys. pasażerów postawiło w marcu na Max Bilet Kolei Śląskich
+2 / -0Sejmik Śląski po wyborach 2024: tak oficjalnie wygląda podział mandatów
+2 / -0OFE czy tylko ZUS? Okno transferowe otwarte, ale tylko do lipca
+1 / -0PAS: śląskie antysmogowym liderem w rankingu wszechczasów
0Trendy e-commerce w branży narzędziowej - analiza kondycji firmy Domitech w świetle rozwoju sektora budowlanego
0Do Katowic powrócił jedyny taki pojazd w Polsce. To minibus bez kierowcy
0Skarbówka rzadziej kontroluje, ale skuteczności nie traci (raport)
04,5 roku więzienia oraz 140 tys. zł grzywny dla byłego posła Grzegorza J.? Oskarżony prosi o uniewinnienie
0