Wiadomości

Mokate z tytułem najlepszej Fabryki Roku

2018-12-10, Autor: Redakcja

Firma Mokate z Ustronia wygrała w konkursie Fabryka Roku 2018 w kategorii „Branża spożywcza”.

Reklama

Ogłoszenie wyników nastąpiło 5 grudnia podczas gali w Hotelu Marriott w Warszawie.

„Nie ma większego zaszczytu dla lidera biznesu, niż uznanie wyrażone przez innych liderów. Podczas jednego wyjątkowego wieczoru ponad trzysta osób zajmujących stanowiska kierownicze w przedsiębiorstwach produkcyjnych wzięło udział w ceremonii uhonorowania osób, które wykazały się szczególnymi zasługami, zapewniając podległym sobie organizacjom największe osiągnięcia” – tymi słowami opisany jest prestiżowy konkurs, w którym wyróżnione są najlepsze fabryki. Przedstawiciele Mokate odebrali tytuł Fabryka Roku 2018 w kategorii „Branża spożywcza”.

Tytuł Fabryka Roku przyznawany przez redakcję magazynu „Inżynieria i Utrzymanie Ruchu i Control Engineering Polska” stanowi wyraz uznania dla zakładów przemysłowych, które osiągają bardzo dobre wyniki operacyjne dzięki doskonałej organizacji działań w obszarze utrzymania ruchu, automatyzacji produkcji, wdrożonych systemów IT wspomagających produkcję, „Przemysł 4.0” oraz w działalności proekologicznej. Konkurs Fabryka Roku ma na celu:

• wyłonienie zakładów, które osiągnęły najwyższy poziom doskonałości operacyjnej,
• ukazanie efektywności zakładu produkcyjnego,
• określenie najlepszych praktyk w zarządzaniu.

Mokate zostało docenione za znakomite zaplecze laboratoryjne, produkcyjne i logistyczne. To zakłady produkcyjne w Żorach, Ustroniu i czeskich Voticach. Szczególnym powodem do dumy Grupy są oddany do użytku w ubiegłym roku nowy zakład produkcyjny w Żorach oraz Centrum Logistyczno-Magazynowe, które działa od jesieni tego roku.

Fabryka Mokate posiada autonomiczną infrastrukturę, zasilanie, kotłownię wodną i parową, sprężarkownię, ładownię wózków widłowych oraz stację uzdatniającą wodę. Sam zakład to ponad 8 500 m kw. powierzchni – o tysiąc więcej niż boisko piłkarskie, 150 ton stali nierdzewnej i przeszło 100 km samych kabli. Kubatura nowej inwestycji to aż 79 tysięcy m3 - byłaby w stanie pomieścić aż 35 basenów olimpijskich.

Częścią składową nowej inwestycji jest wieża produkcyjna zaprojektowana zgodnie z najnowocześniejszą technologią na świecie – FILTERMAT. Technologia ta pozwala na rozpyłowe osuszanie produktów spożywczych z wysoką zawartością węglowodanów, protein czy substancji tłuszczowych.

Zautomatyzowana fabryka pozwala na usprawnienie samego procesu produkcji, pakowania, a nawet systemu paletyzacji. Mieszalnia sucha wyposażona została w automatyczny system mieszania kilku produktów sypkich w jednym czasie – produkty zaraz po wymieszaniu zostają spakowane, a sam mieszalnik, wykonany w standardzie farmaceutycznym, posiada funkcję automatycznego mycia.

Nowoczesna technologia użyta została nawet w magazynie wyrobów gotowych, gdzie układanie big bagów czy worków z produktami dla maszyn nie jest żadnym problemem, a pozwoli odciążyć pracowników zatrudnionych w fabryce.

Ten jeden z najnowocześniejszych zakładów na świecie pozwolił na zwiększenie wolumenu produkcyjnego o ponad 30 proc., usprawnił i skrócił czas realizacji samych zamówień. Zapewnia pracę ponad 40 osobom w samej strefie produkcyjnej i laboratoryjnej.

Zakład został stworzony również z myślą o nowych powierzchniach biurowych i laboratoryjnych. Został wyposażony w maszyny pozwalające na przygotowanie mieszanek do produkcji bitej śmietany, wyjątkowych lodowych toppingów, baz do ciast czy też produktów instant, takich jak zup w proszku czy nawet lodów.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 534

Prezentacje firm