MAX Premium Burgers otworzył pierwszą restaurację w Jastrzębiu-Zdroju. To już 18 lokal tej sieci w Polsce, a szwedzka firma z długoletnią rodzinną historią zapowiada dalszy rozwój.
Redakcja: MAX Premium Burgers otworzył swoją pierwszą restaurację w Jastrzębiu-Zdroju. Co wpłynęło na podjęcie decyzji o wejściu na rynek górnośląski?
Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers: Jesteśmy na polskim rynku od 5 lat, restauracja w Jastrzębiu-Zdroju jest naszym 18 lokalem w kraju. Ta lokalizacja spodobała nam się od momentu, gdy zobaczyliśmy ją po raz pierwszy, dobrych parę lat temu. Już wtedy stwierdziliśmy, że jest to lokacja na szóstkę z plusem, dlatego jak najszybciej chcieliśmy się tutaj otworzyć.
Jakie są plany MAX Premium Burgers na polskim rynku?
Planujemy się mocno i szybko rozrastać. Celujemy w ponad 200 restauracji w Polsce, dlatego od przyszłego roku chcemy otwierać od 15 do 20 restauracji rocznie.
Podzieliliście się świetną wiadomością – MAX Premium Burgers będzie wspierał lokalną drużynę piłkarską GKS Jastrzębie. Czy może Pan powiedzieć o tym coś więcej?
Zawsze staramy się wspierać lokalny sport, kiedy otwieramy się w nowym mieście. Dążymy do wypracowania najlepszej formy współpracy z klubami sportowymi. Znaleźliśmy klub GKS Jastrzębie, który bardzo nam się spodobał. Uważamy, że taka współpraca pozytywnie wpłynie na nich, na społeczność i na nas. Chcemy być częścią społeczności, do której dołączamy i w której będziemy – mamy nadzieję już zawsze.
Dla większości osób „burgery” to „dania mięsne”, jednak w ofercie Maxa jest też wiele opcji dla wegetarian. Czy może opowiedzieć Pan więcej o ofercie dań w Jastrzębiu-Zdroju i w pozostałych restauracjach w Polsce?
Patrząc na naszą branżę, mamy największy wybór potraw, w tym burgerów z wołowiną. Ale mamy również najwięcej alternatyw wegetariańskich i wegańskich. Powiedziałbym, że proporcje dań z wołowiną, ale również z kurczakiem i rybą oraz produktów wegetariańskich i wegańskich wynoszą 50 na 50. Mamy więc coś dla każdego.
W Jastrzębiu-Zdroju znajduje się wiele restauracji. Dlaczego klienci powinni odwiedzić MAX Premium Burgers?
Istniejemy na rynku od prawie 55 lat. Jesteśmy najstarszą w Europie siecią burgerów, która jest znana z jakości i smaku. Mam nadzieję, że ludzie tutaj też to odkryją i nas pokochają tak, jak zrobili to w Szwecji i w każdym innym kraju, w którym mamy swoje lokale.
---------------
MAX Burgers został założony w 1968 roku przez Curta Bergforsa i Brittę Fredriksson i jest najstarszą szwedzką siecią serwującą burgery. Dziś firmą kieruje kolejne pokolenie rodziny Bergfors. MAX pragnie stać się najlepszą siecią restauracji serwującą najsmaczniejsze burgery oraz aktywnie działać w lokalnych społecznościach, aby na końcu wnosić wartość dodaną dla całej planety. Już w 2008 roku firma MAX zaczęła znakować swoje menu pod kątem klimatu i kompensować wszystkie emisje – w myśl idei: od pola do stołu. Od 2018 roku menu MAX jest pozytywne dla klimatu, co oznacza, że firma wychwytuje więcej gazów cieplarnianych, niż emituje cały łańcuch wartości, a jednocześnie zmniejsza ich emisje zgodnie z globalnym celem ONZ o 1,5 stopnia Celsjusza. Od 2006 r. 7-10 procent rocznego zysku netto przeznacza się na ograniczanie ubóstwa, a w 2009 r. założono Rättvis Fördelning – Fundację Sprawiedliwej Dystrybucji. Do tej pory firma MAX przekazała fundacji 323 mln koron. MAX Burgers zatrudnia blisko 7500 osób, ma ponad 180 restauracji i osiągnął obroty w wysokości 4,1 miliarda koron szwedzkich w 2021 roku.
Kosmos! Stworzony przez firmę z Gliwic satelita dostarczył pierwsze obrazy powierzchni Ziemi
2753Koniec bezkrólewia w JSW. "Nareszcie! Ale przed nowym prezesem szereg wyzwań"
792Transformacja przemysłowo-energetyczna a polski biznes. "Zmieniły się priorytety"
776Izera ma nowego szefa. Zmiany w zarządzie ElectroMobility Poland
669"Babciowe" - dobra zmiana na rynku pracy? "Czas zweryfikuje"
634Kosmos! Stworzony przez firmę z Gliwic satelita dostarczył pierwsze obrazy powierzchni Ziemi
+7 / -18 Polaków na liście najbogatszych ludzi świata. Wśród miliarderów biznesmen ze Śląska
+3 / -0Koniec bezkrólewia w JSW. "Nareszcie! Ale przed nowym prezesem szereg wyzwań"
+2 / -0"Babciowe" - dobra zmiana na rynku pracy? "Czas zweryfikuje"
+2 / -0Transformacja przemysłowo-energetyczna a polski biznes. "Zmieniły się priorytety"
+1 / -0Gdzie w Polsce zarabia się najwięcej? Katowice zrobiły furorę!
0Kto zastąpi Adama Abramowicza na stanowisku rzecznika MŚP? Jest dwóch kandydatów
075 to nowe 65 – wiek już nie przeszkadza firmom (raport)
0Koniec bezkrólewia w JSW. "Nareszcie! Ale przed nowym prezesem szereg wyzwań"
0Zarząd JSW wreszcie w komplecie. Węglowym gigantem pokieruje Ryszard Janta
0