Wiadomości

Prezes PFR: otwarcie gastronomii jest możliwe w maju

2021-01-27, Autor: tora, źródło: RMF FM

Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju powiedział dziś w RMF FM, że możliwym terminem otwarcia gastronomii jest maj. Wypowiedział się też w temacie odbierania buntującym się przedsiębiorcom pomocy z tarcz finansowych.

Reklama

Otwarcie gastronomii uzależnione od szczepień seniorów

Pełne otwarcie gastronomii – przypomnijmy, od 28 grudnia może działać tylko usługa na wynos – prezes Funduszu powiązał ze szczepieniami.

- Mamy program szczepień, wydaje się, że takim punktem zwrotnym w czasie tej pandemii z perspektywy tych firm może być maj, bo wydaje się, że do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów, a są to osoby najbardziej narażone na zakażenie i wtedy zniknie ten podstawowy powód do tego, żeby zamykać firmy, starając się obniżyć poziom śmiertelności – powiedział Paweł Borys w Porannej Rozmowie RMF FM dodając, że ten scenariusz jest możliwy, o ile nie ujawnią się nowe ryzyka.

Czy PFR odbiera dotacje buntującym się firmom

Prezesa Robert Mazurek zapytał też jakie będą działania wobec firm, które otrzymały pomoc finansową z PFR, a jednocześnie zdecydują się przywrócić działalność wbrew obowiązującym obostrzeniom:

- Przepisy są tak skonstruowane, że jeżeli GIS lub policja stwierdziła jednoznacznie, że naruszone zostały zasady sanitarne i jest to prawomocne – jeżeli ktoś się nie odwołał do sądu – to wtedy nie mamy wyboru i musimy o taki zwrot wystąpić.

Zaznaczył przy tym, że jak dotąd nie było przypadku zwrócenia się PFR do firmy o zwrot dotacji.

Dodajmy, że pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 otrzymało ponad 4 tys. placówek gastronomicznych. Wypłacono im 682 mln zł. Wiele firm z całej Polski - czy to restauracje, hotele, pensjonaty, kluby fitness czy firmy branży narciarskiej - decyduje się jednak ponownie otwierać biznesy. Informowaliśmy, że samych lokali gastronomicznych otwarło się w weekend 20 tysięcy. Przedsiębiorcy są zdeterminowani, bo wielu z nich nie ma już środków do życia i nie chcą bankrutować, jednocześnie wysyłając swoich pracowników na bruk.

We wtorek pisaliśmy o właścicielach stacji narciarskich w Ustroniu, Wiśle czy Istebnej, którzy postanowili otworzyć się 1 lutego.

Zapowiedź otwarcia gastronomii w maju może zdopingować kolejnych restauratorów do nie czekania i pełnego otwarcia się na klientów.

Czy popierasz przedsiębiorców wznawiających działalność mimo obostrzeń?






Oddanych głosów: 8109

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 534

Prezentacje firm