Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju powiedział dziś w RMF FM, że możliwym terminem otwarcia gastronomii jest maj. Wypowiedział się też w temacie odbierania buntującym się przedsiębiorcom pomocy z tarcz finansowych.
Pełne otwarcie gastronomii – przypomnijmy, od 28 grudnia może działać tylko usługa na wynos – prezes Funduszu powiązał ze szczepieniami.
- Mamy program szczepień, wydaje się, że takim punktem zwrotnym w czasie tej pandemii z perspektywy tych firm może być maj, bo wydaje się, że do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów, a są to osoby najbardziej narażone na zakażenie i wtedy zniknie ten podstawowy powód do tego, żeby zamykać firmy, starając się obniżyć poziom śmiertelności – powiedział Paweł Borys w Porannej Rozmowie RMF FM dodając, że ten scenariusz jest możliwy, o ile nie ujawnią się nowe ryzyka.
Prezesa Robert Mazurek zapytał też jakie będą działania wobec firm, które otrzymały pomoc finansową z PFR, a jednocześnie zdecydują się przywrócić działalność wbrew obowiązującym obostrzeniom:
- Przepisy są tak skonstruowane, że jeżeli GIS lub policja stwierdziła jednoznacznie, że naruszone zostały zasady sanitarne i jest to prawomocne – jeżeli ktoś się nie odwołał do sądu – to wtedy nie mamy wyboru i musimy o taki zwrot wystąpić.
Zaznaczył przy tym, że jak dotąd nie było przypadku zwrócenia się PFR do firmy o zwrot dotacji.
Dodajmy, że pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 otrzymało ponad 4 tys. placówek gastronomicznych. Wypłacono im 682 mln zł. Wiele firm z całej Polski - czy to restauracje, hotele, pensjonaty, kluby fitness czy firmy branży narciarskiej - decyduje się jednak ponownie otwierać biznesy. Informowaliśmy, że samych lokali gastronomicznych otwarło się w weekend 20 tysięcy. Przedsiębiorcy są zdeterminowani, bo wielu z nich nie ma już środków do życia i nie chcą bankrutować, jednocześnie wysyłając swoich pracowników na bruk.
We wtorek pisaliśmy o właścicielach stacji narciarskich w Ustroniu, Wiśle czy Istebnej, którzy postanowili otworzyć się 1 lutego.
Zapowiedź otwarcia gastronomii w maju może zdopingować kolejnych restauratorów do nie czekania i pełnego otwarcia się na klientów.
Oddanych głosów: 8111
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Protest w obronie pracowników kolei na węźle katowickim. Ruch pociągów przywrócony!
485Innowacja w Gliwicach: ciepło pozyskane od prywatnego inwestora zasili miejską sieć
441Wkrótce pożegnamy wakacje. Nie daj się holiday blues, sprytnie zaplanuj urlop 2025!
359Prokuratura postawiła zarzut Michałowi Wosiowi. Poseł mówi o "bełkocie"
301Wstrząs w kopalni PGG Staszic-Wujek. Czterech z jednenastu poszkodowanych górników w szpitalu
299Dlaczego wynajem odzieży ochronnej zyskuje na popularności?
+2 / -0Po "spontanicznym" proteście na torach w Katowicach: PLK chce wyciągnąć konsekwencje
+2 / -0Innowacja w Gliwicach: ciepło pozyskane od prywatnego inwestora zasili miejską sieć
+2 / -0Przyszłość tworzyw sztucznych w budownictwie w świetle unijnej strategii klimatycznej
+2 / -0Katowice Airport: na lotnisku powstanie nowa baza dla działów transportu i eksploatacji
+2 / -0"Aktywnie w żłobku" - nawet 1900 zł miesięcznie z ZUS na konto placówki, do której uczęszcza dziecko
0Rodzic oburzony systemem e-dziennika: dlaczego mam płacić za możliwość kontaktu ze szkołą? Sprawę poruszył też znany poseł
0Miszmasz śmieci na A4. KAS zatrzymała nielegalny transport odpadów z Niemiec
0Sierpień znakomitym szczytem letniego sezonu 2024 w Katowice Airport
0Masz zaległy urlop? To ostatni dzwonek, żeby go wykorzystać!
0