Wiadomości

Ptasia grypa w Śląskiem. Wojewoda wprowadził obostrzenia (mapa)

2024-11-08, Autor: lk

Martwe łabędzie znalezione na terenie Zbiornika Racibórz Dolny były zakażone wirusem ptasiej grypy. Wojewoda wyznaczył strefę, w której obowiązują środki ostrożności. Zobaczcie mapę.

Reklama

Wczoraj (7 listopada) przed Śląskim Urzędem Wojewódzkim odbył się briefing prasowy, podczas którego Wojewoda Śląski Marek Wójcik potwierdził przypadki zakażenia ptaków dzikich wirusem ptasiej grypy na terenie województwa śląskiego. Chodzi o przypadki martwych ptaków znalezionych na terenie zbiornika Racibórz Dolny.

- Otrzymaliśmy wyniki badań potwierdzające, że powodem śmierci ptaków jest wirus ptasiej grypy H5N1. Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do mnie z prośbą o wydanie rozporządzenia wprowadzającego środki ostrożności i zakazy na zagrożonym obszarze - poinformował Marek Wójcik, Wojewoda Śląski.

Prasia grypa. Te strefy w woj. śląskiem są objęte obostrzeniami

Obszar "strefy objętej zakażeniem" obejmuje:

- gminy Kornowac, Krzanowice (obszar miejski i wiejski), Krzyżanowice, Nędza, Pietrowice Wielkie, Rudnik oraz miasto Racibórz w powiecie raciborskim;

- w gminie Krzyżanowice (powiat raciborski) miejscowości: Bieńkowice, Bolesław, Krzyżanowice, Nowa Wioska, Owsiszcze, Roszków, Tworków;

- gminę Lyski w powiecie rybnickim;

- gminy: Gorzyce, Lubomia, Pszów w powiecie wodzisławskim.

- Rozporządzenie dotyczy zakazów i nakazów dla hodowców i posiadaczy drobiu, natomiast również zakazuje osobom postronnym korzystania ze zbiornika Racibórz Dolny – przekazał Wojewoda.

Zgodnie z rozporządzeniem w strefie objętej zakażeniem nakazuje się:

1. Utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób:

- uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach,

- ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;

2. monitorowanie i niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwienie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.);

3. Niezwłoczne oczyszczenie i odkażenie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;

4. Niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);

5. Stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia; 

6. W gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich;

7. W gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zainstalowanie w tych gospodarstwach niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego  wyjeżdżających – przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tych gospodarstw lub z nich wyjeżdżającego;

8. W gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób zabezpieczenie paszy, ściółki i wody przed kontaktem z dzikimi ptakami;

9. Posiadaczowi zwierząt:

- prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkalnych,

- niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie,

- zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI), właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Rozporządzenie weszło w życie z dniem podpisania, czyli 7 listopada i będzie obowiązywało do 7 grudnia.

Ludzie nie powinni panikować

Grzegorz Hudzik, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny zaznaczył, że ptasia grypa bardzo rzadko łamie barierę międzygatunkową. Oznacza to, że wirus H5N1 raczej nie przechodzi na człowieka. Jedyne potwierdzone przypadki odnotowano do tej pory w Azji i Afryce. Podkreślił jednak, że absolutnie człowiek nie powinien dotykać ewentualnie znalezionych martwych ptaków.

 

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Materiał oryginalny: https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,ptasia-grypa-w-regionie-lyski-w-strefie-objetej-zakazeniem,wia5-3266-60399.html

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 689