Wiadomości

Robert Konieczny zwycięża w USA. Projekt katowickiego architekta z dwiema nagrodami

2019-07-10, Autor: tora

Dom kwadratowy zaprojektowany przez pracownię KWK Promes Roberta Koniecznego zdobył nagrodę specjalną w kategorii +Engineering oraz nagrodę publiczności w prestiżowym amerykańskim konkursie Architizer A+ Awards.

Jurorzy z Ameryki docenili innowacyjność projektu katowickiego architekta.

Reklama

Dom Kwadratowy umiejscowiony jest na niewielkiej działce, wśród innej miejskiej zabudowy. Jego właściciele zwracając się do Roberta Koniecznego o zaprojektowanie wymarzonego domu wskazali, że chcieli miejsca prostego, słonecznego i relaksującego, który reagowałby na ruch Słońca.

- Podobał im się również nasz Dom Bezpieczny, jego zmienność i mechanizmy tworzące relacje z otoczeniem – mówi Robert Konieczny.

Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach, wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej. - Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu finkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie największą prywatność od strony drogi. W „wyciętej” przestrzeni został zlokalizowany salon, zadaszony piętrem, a w prostopadle ułożonej bryle zlokalizowaliśmy strefę SPA. Obie przestrzenie domykają prywatną część ogrodu – mówi projektant.

Inwestorzy chcieli domu z płaskim dachem, jednak plan miejscowy narzucał dachy skośne. Dlatego też, od strony ulicy dom posiada dach dwuspadowy, a od strony ogrodu – płaski. Ten ruch pozwolił spełnić wymogi planu i oczekiwania inwestorów.

Ale nie to stanowi o innowacyjności. Inwestorzy chcieli domu reagującego na położenie słońca.

- Dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który reaguje na słońce i podąża za jego ruchem - mówi Robert Konieczny.

Daje przez to mieszkańcom siedzącym wewnątrz cień i przyjemny przewiew. Taras jednocześnie reguluje ilość promieni słonecznych w przestrzeniach, do których przylega, w zależności od pory roku. Latem daje cień, a zimą wpuszcza więcej słońca do wewnątrz.

 Podoba Wam się takie rozwiązanie?

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy uważasz, że premia dla pracowników JSW to próba uciszenia związków zawodowych?




Oddanych głosów: 195