W Wodzisławiu Śląskim funkcjonuje jedna z dwóch w Polsce restauracji szwajcarskich. Autorem menu i szefem kuchni Restauracja Szwajcaria jest Jakub Grzybek. Przez ostatnie lata poznawał szwajcarską kuchnię jako szef kuchni ulokowanych w Alpach dwóch renomowanych restauracji. W menu wodzisławskiej „Szwajcarii” furorę robi m.in. rösti w wielu odsłonach oraz serowe fondue.
Rybniczanin Jakub Grzybek ma za sobą piękną, kulinarną przygodę. Przez 3 lata był szefem kuchni restauracji Restaurant Bodmen oraz Bergrestaurant Heidbodme w szwajcarskim kantonie Valais. Jak tłumaczy, typowa szwajcarska kuchnia ma wiele wspólnego zarówno z kuchnią śląską jak i bawarską.
- Dominują w niej pieczone i smażone potrawy mięsne. Bazą większości potraw są ziemniaki, sery, wino, a w przypadku deserów czekolada. Kluczem do sukcesu tej kuchni jest najwyższa jakość produktów, o które w Szwajcarii nietrudno – opowiada Jakub Grzybek.
Teraz Jakub Grzybek wraz z żoną postanowił podzielić się szwajcarskimi smakami ze Ślązakami. W Wodzisławiu Śląskim, przy ul. Kubsza 9 powstała druga w Polsce restauracja z prawdziwą, szwajcarską kuchnią. Prawdziwą, ponieważ w karcie znalazły się dania, które szef kuchni poznał w Szwajcarii. Ale również dlatego, że potrawy przygotowywane są na bazie importowanych serów i czekolad.
W menu Restauracji Szwajcaria furorę wśród klientów robią rösti – przygotowywane w żeliwnych patelniach grubo pokrojone ziemniaki, poddane specyficznemu, długotrwałemu procesowi gotowania i smażenia. Rösti podawane są z serem raclette oraz mięsnymi i warzywnymi dodatkami.
W karcie Restauracji Szwajcaria nie mogło też zabraknąć serowego fondue przygotowywanego ze specjalnie dobranych serów, białego wina i czosnku.
W alpejskim klimacie podawane są też desery: szwajcarska beza, czekoladowe fondue czy suflet czekoladowy z lodami waniliowymi.
> Restauracja Szwajcaria – zobacz menu
Na klimat szwajcarskiej restauracji wpływ mają nie tylko serwowane dania. - Zależy nam na tym, by nasi goście poczuli się niezwykle od razu po przekroczeniu progu restauracji. Dużą wagę przywiązujemy do wystroju lokalu, który wprost nawiązuje do szwajcarskiej kultury i obyczajów. Klimat Szwajcarii klientom przybliżają też nasi kelnerzy ubrani w tradycyjne stroje, tzw. trachty. Chętnie opowiadają też historie związane ze szwajcarską kuchnią – mówi Anna Grzybek - współwłaścicielka restauracji.
Dane kontaktowe:
Restauracja Szwajcaria
Wodzisław, ul. Kubsza 9
E-mail: [email protected]
Telefon: +48 535 552 302
https://restauracja-szwajcaria.pl
facebook.com/Restauracja-Szwajcaria