Czy wiecie, że Śląsk ma również swoje tradycyjne produkty. Jednym z nich są produkty mleczne w postaci serów. Wyroby regionalne z obszaru województwa śląskiego wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oscypek trafił na Żywiecczyznę razem z całą kulturą wołoską. Oscypek jest starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Kształt dwustronnego stożka wraz ze wzorem oraz odpowiedni kolor sprawia, że oscypek staje się wyjątkowy, a co za tym idzie wzrasta jego wartość.
Jest to produkt tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego, charakteryzujący się delikatnym smakiem. Nazwa pochodzi od słowa gazda, czyli rolnik. W języku potocznym nazywany jest często „gołka” lub „pucok”. Tradycja produkcji przywędrowała do beskidzkich wsi razem z kulturą wołoską, zwaną również „wałaską”. Ser gazdowski wpisany jest w tradycję i historię Beskidów, a metoda jego wytwarzania pozostała niezmieniona do dzisiaj.
Bryndza wołoska wędzona to ser wytwarzany podobnie jak inne bryndze z buncu owczego. Różnica polega na tym, że proces jej dojrzewania odbywa się w zimnym dymie. Ser odznacza się innym smakiem i wyraźnym zapachem dymu. Ma stałą konsystencję i nadaje się do krojenia w plastry. Razem z innymi górskimi regionami Śląsk Cieszyński należy do kręgu wołoskich tradycji pasterskich.
Ser z mleka owczego. Nazwa ser wołoski pochodzi od osadników Wołochów, którzy zamieszkali na terenie Trojwsi. Od połowy XIV wieku na tereny górskie, w tym obecnego Beskidu Śląskiego, zaczęli napływać Wołosi, koczowniczy lud pasterski pochodzenia Bałkańskiego. Ludność ta zajmowała się pasterstwem i wyrobem serów. Obecnie ser wołoski wytwarzany jest tylko na terenie gminy Istebna.
Jest to miękki ser wyrabiany na bazie słodkiego sera owczego, na Żywiecczyźnie zwanego również bundzem (grudką). Znawcy twierdzą, że żywiecka bryndza najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.
Produkcja twarogów krzepickich na terenie województwa śląskiego rozpoczęła się w 1938 r. po wybudowaniu nowego zakładu mleczarskiego w Krzepicach. Na bazie wytwarzanego twarogu spożywczego tłustego produkowano twaróg suszony w kształcie klinek, który nosił nazwę „serek krzepicki”. Większość procesu produkcyjnego nadal odbywa się ręcznie bez użycia urządzeń mechanicznych, co daje możliwość utrzymania niezmiennej mikroflory. Wszystkie te czynniki wpływają na wyjątkową jakość twarogu, dzięki czemu od dziesięcioleci cieszy się on dużą popularnością wśród konsumentów.
Czyli ser owczy produkowany na terenach zamieszkanych przez śląskich górali, czyli na terenie Śląska Cieszyńskiego. Obecnie wytwarzany jest na terenie gminy Istebna. W przeszłości produkt był wytwarzany wyłącznie z mleka owczego, obecnie może być produkowany również z mleka krowiego.
Więcej informacji o śląskich serach można znaleźć na slaskiesmaki.pl
Tagi: wyroby tradycyjne, sery, Śląsk
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.