Gastronomem lub hotelarzem nie powinien być ktoś z przypadku. W ostatnich 20 latach paradoksalnie jakość tych usług zaczęła spadać. Ta sytuacja zrobi w pewnym sensie porządek na scenie gastronomiczno – hotelarskiej – mówi w wywiadzie Artur Szwedo, menadżer Villi Rubinstein w Wiśle.
Redakcja: Dzień dobry. Zadam chyba najważniejsze pytanie w dniu dzisiejszym jak zdrowie Pana i całego zespołu Villa Rubinstein?
Artur Szwedo, Villa Rubinstein: Dzień dobry. Znakomicie. Przynajmniej na ten moment. Przestaliśmy przyjmować gości dużo wcześniej zanim zostały wprowadzone restrykcje dotyczące branży hotelarskiej i gastronomicznej. To zapewniło margines bezpieczeństwa nam i naszym potencjalnym gościom
Decyzja pewnie nie była łatwa. Zamknięte hotele i restauracje to przykry widok. Nie mówiąc już o stratach finansowych. Czy Villa Rubinstein wpisuje się w ten obraz?
Ma pan racje w tym, że decyzja o zamknięciu obiektu dla gości była trudna, ale niezbędna. Są jednak i dobre strony tej całej sytuacji, przynajmniej dla Villi. Wykorzystujemy ten czas na prace remontowe, odświeżenie obiektu, modernizacje zgodne z dzisiejszymi trendami. Co prawda obiekt jest nowy, zaczęliśmy w 2014r., jednak przez ostatnie 6 lat dostrzegliśmy potrzeby pewnych zmian.
Nigdy nie było technicznie możliwości na ich wykonanie ze względu na grafik rezerwacji. Teraz przyszedł ten moment, co odbije się z korzyścią dla przyszłych gości. Czytając opinie było bardzo dobrze, ale wiemy, że może być lepiej. Reasumując widok Villi Rubinstein w dniu dzisiejszym przykry nie jest. Wręcz odwrotnie.
Rozumiem w takim razie, że Villa czeka na lepsze czasy?
Cała branża turystyczna czeka na przyszłość. Nie wiem czy lepszą. Myślę, że inną niż była do tej pory. Turystyka już nie będzie taka jak przed rokiem. Nie trzeba być w tym ekspertem, ale proszę sobie wyobrazić czy będzie pan chciał spędzić weekend w hotelu, który zakwaterował kilkaset osób? Wszyscy spotkają się w lobby, na śniadaniu, na basenie. To może być fajne, ale nie w aktualnej i przyszłej rzeczywistości.
W takim razie jak będzie według Pana wyglądała turystyka przyszłości?
Cofniemy się w czasie. Do łask wrócą rodzinne biznesy. Kameralne obiekty. Pola kempingowe. Wszyscy się tu zgodzą, że realnie w ciągu dnia jest pan w stanie zdezynfekować 20, 30, 40 klamek a nie 2500. Łatwo też się separować, np. podzielić czas na śniadanie na 5 pokoi, co w dużych obiektach jest nierealne. To akurat zadziała na korzyść patrząć na miejsce, które prowadzę.
Myśli Pan, że duże hotele nie przetrwają tej próby?
Nie wiem. Myślę, że mają sytuację jak podczas końcowej partii szachów. Proszę zobaczyć co się dzieje z liniami lotniczymi. To bardzo zbliżone branże. W turystyce i gastronomii zostaną ci, którzy będą w stanie jak najwięcej zrobić własnymi siłami.
Widzę to chociażby po naszej działalności. Jesteśmy w stanie czekać bardzo długo na naszych gości.
Kiedy Villa Rubinstein planuje „nowe” otwarcie?
Na to pytanie też panu dokładnie nie odpowiem. Wiem, że możemy to zrobić nawet dzisiaj zgodnie z odmrożeniem przez rząd branży turystycznej. Nie robimy tego. Wypracowaliśmy sobie na Śląsku pewną renomę. Nie chciałbym czytać za dwa tygodnie opinii, że jesteśmy miejscem gdzie ktoś zachorował i ma złe wspomnienia. W hotelarstwie najważniejszy jest gość. Sprawy finansowe są na końcu, przy wyjeździe. Nie da się takiej czy innej chorobie „powiedzieć”, że od jutra jej nie będzie. Odpowiedzialny hotel poczeka. Wtedy spędzony czas będzie lepiej smakował. Dlatego cierpliwie czekamy.
Odnoszę wrażenie, że nie jest Pan przerażony biznesowo.
Nie jestem. Powiem więcej. Ta sytuacja zrobi w pewnym sensie porządek na scenie gastronomiczno - hotelarskiej. Podam to na naszym przykładzie. Restauracja LaPassione w Villi Rubinstein to miejsce gdzie poza gośćmi z zewnątrz rówież my sami z naszymi rodzinami jemy obiady, śniadania, kolacje. Często sami korzystamy z noclegów w naszych pokojach. Widzimy błędy, usterki, nietrafione pomysły na bieżąco. Bardzo szybko jesteśmy w stanie wprowadzić zmianę. Praktycznie natychmiast. Niech pan sobie teraz wyobrazi jak to jest możliwe z poziomu sieciowych biznesów? Ktoś na drugim końcu świata zarządza tym za pomocą Excela. Jakakolwiek zmiana trwa miesiącami. Trzeba na nowo napisać umowy, zmienić dostawcę, przeprowadzić szkolenia. Dążę do tego, że gastronomem lub hotelarzem nie powinien być ktoś z przypadku. W ostatnich 20 latach paradoksalnie jakość tych usług zaczęła spadać. Właśnie z tego powodu. Dlatego o przyszłość Villi Rubinstein i restauracji LaPAssione się nie obawiam.
Wiem, że wspieracie państwo kulturę, propagujecie scenę teatralną, wydaliście nawet płytę Marka Dyjaka. Czy dalej będziecie zaangażowani artystycznie?
Oczywiście, że tak. Nawet bardziej niż do tej pory. Trochę w innym wydaniu, ale to niespodzianka. Zapraszam na naszego Facebooka. Tam na bieżąco będzie można się dowiedzieć jak spędzić z nami wolny czas.
Dziękuję za spotkanie i rozmowę. Do zobaczenia.
Do zobaczenia w Wiśle.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Od 1 listopada więcej dróg płatnych w Polsce. Na liście m.in. odcinek autostrady A1 i drogi S1
734Związkowcy: Polska miałaby drugi najtańszy prąd w Europie, ale planeta "płonie". PIGSW komentuje
689Składka zdrowotna - "cierń w sercu" dla rządu, gwóźdź do trumny MŚP. Przedsiębiorcy apelują do premiera
638Dostępność aptek pod lupą. Jak śląskie wypada na tle innych województw?
419Zespół specjalistów zbada zjawisko wstrząsów w kopalniach PGG. Głównie na Ruchu Rydułtowy i Wesoła
372Strajk włoski w policji 2024. "Solidarność": Realizuje się scenariusz katastrofy kadrowej
+18 / -2Składka zdrowotna - "cierń w sercu" dla rządu, gwóźdź do trumny MŚP. Przedsiębiorcy apelują do premiera
+3 / -0Ile pieniędzy popłynie do miast w Śląskiem "kroplówką" dla samorządu? Znamy kwoty
+2 / -0PGG: "To nie spadek, a tąpnięcie popytu!". Jaka będzie przyszłość polskiego węgla w dobie transformacji?
+2 / -0Budosprzęt – sprzedaż i wynajem sprzętu budowlanego dla Twojej firmy
+2 / -0Ponad 59,6 mln zł świadczenia wspierającego wypłacił ZUS w woj. śląskim
0Wigilia Bożego Narodzenia wolna od pracy: jesteście za czy przeciw?
0"Nikt nie straci pracy". PGG przedstawiła plan dla KWK Ruda
0Przedsiębiorcy wolą bankrutować jak… konsumenci
0Sprzedaż elektryków w Polsce w ogonie Europy. Eksperci widzą "duży potencjał"
0