W sercu mają strach o swoich najbliższych, którzy zostali w Ukrainie, ale też wiarę, że wkrótce wrócą do swoich domów. Nie chcą siedzieć bezczynnie i rozmyślać o wojnie. Ola, Inna, Julia, Natalia, Iryna, Maria i Ola znalazły schronienie w Bytomiu. Teraz, przy pomocy gminy i jednej z bytomskich restauracji, zainicjowały akcję, w ramach której będą lepić i sprzedawać pierogi. Ukraińskie rzecz jasna!
Minął już pierwszy szok spowodowany długą i niebezpieczną podróżą na drugą stronę granicy. Do Polski przyjechały m.in. z Kijowa, Lwowa, Tarnopola, gdzie realizowały się zawodowo w różnych profesjach czy prowadziły własną działalność gospodarczą. I choć nie znały się wcześniej, połączyło je wspólne gotowanie.
To normalne, że jest w nich dużo lęku i niepewności, ale też widzimy, że to są silne kobiety, które chcą pracować. I tak zrodził się pomysł wspólnego lepienia pierogów. Łączenie kultur i tradycji doskonale sprawdza się w kuchni, więc serdecznie zapraszam na prawdziwe wareniki - mówi Irena Karanets, Ukrainka mieszkająca w Bytomiu.
Domowa atmosfera zapanowała w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, który udostępnił ukraińskim gospodyniom swoją kuchnię i niezbędne sprzęty. Następnie drzwi swojej restauracji otworzył Zelter przy ul. Strażackiej 3a, gdzie od wtorku do piątku będzie można zakupić pyszne domowe wareniki w godzinach otwarcia lokalu - od 13.00 do 22.00.
Zestaw, w którego skład wchodzi 7 pierogów, to cegiełka o wartości 10 zł. Cała uzbierana kwota z cegiełek trafi do Ukrainek, które lepią pierogi, dlatego preferowana jest płatność gotówką - informują organizatorzy.
Jeśli wareniki zasmakują bytomianom, Ukrainki obiecały kontynuować akcję i poszerzyć menu o kolejne potrawy kuchni ukraińskiej, m.in. pielmieni i barszcz ukraiński.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Radiostacja Gliwice w drodze do UNESCO. Unikatowy w skali świata obiekt czekają gruntowne zmiany
2877PGG. Ratownik górniczy z kopalni Wujek hoduje orły. Jako jeden z pięciu w kraju
1241The Legend Festiwal. Liroy, Peja, a także Rahim i Fokus z hitami Paktofoniki i Pokahontaz!
948Bezpłatne szkolenia dla przedsiębiorców. Po raz 11 ruszy Akademia e-marketingu
919Indeks Zdrowych Miast: Chorzów liderem na Śląsku, docenione Gliwice, Tychy i Rybnik
771To będzie najwyższa wieża widokowa w Śląskiem. Niezwykła atrakcja stanie w Wiśle
+48 / -7Katowice najlepszym miejscem do życia. Stolica Górnego Śląska liderem wśród 15 miast w Polsce
+13 / -0"Węglowy artysta" z Anglii: Śląsk miał być przystankiem, stał się moim domem (foto)
+8 / -050 zł to 50 zł - czyli "płacę tylko gotówką i polecam to innym". Komentuje ekonomista
+7 / -1Radiostacja Gliwice w drodze do UNESCO. Unikatowy w skali świata obiekt czekają gruntowne zmiany
+4 / -122 marca - Światowy Dzień Wody. Zobacz, jakie inwestycje realizują Wody Polskie (foto)
0Brytyjski „The Guardian” w kopalni na Śląsku. Co robił tam zagraniczny dziennikarz?
0Po długiej zimie, wreszcie jest! Wiosna - czas odnowy, wzrostu i piękna
0Kompleksowo o digital marketingu. Bielsko-Biała zaprasza na cykl prelekcji
0Czy sztuczna inteligencja przejmie kontrolę nad światem? Na to i inne pytania odpowiedzą w Dąbrowie Górniczej
0