Inwestycje i nieruchomości

W Katowicach jak w Odessie. Tak mają wyglądać rekreacyjne schody przy biurowcach .KTW (wizualizacje, foto)

2022-10-29, Autor: mz

Przestrzeń przy katowickich wieżowcach .KTW powoli nabiera kształtów. Przy wyższym z nich tworzone jest miejsce, które ma służyć wypoczynkowi. Będzie ono ogólnodostępne. Aktualnie układane są tam prefabrykowane belki, które ułożą się w kształt schodów, które wraz z elementami małej architektury mają na stałe wpisać się w krajobraz tego miejsca.

Reklama

Przestrzeń wokół .KTW nabiera kształtów

Chociaż budowa obydwu wieżowców .KTW dobiegła końca, wciąż trwają prace w bezpośrednim ich otoczeniu. Przy wyższym budynku .KTW powstanie ogólnodostępne miejsce do wypoczynku. Obecnie trwa montaż sporych rozmiarów elementów betonowej konstrukcji.

To prefabrykowane belki zamontowane nad nowym wjazdem do biurowców. Układają się w kształt schodów i w przyszłości wraz z małą architekturą stworzą ogólnodostępne miejsce wypoczynku. Najcięższa z nich waży aż 27 ton - czytamy w mediach społecznościowych .KTW.

Jak informuje katowicki magistrat, jednocześnie, na terenie przy al. Roździeńskiego i ul. Olimpijskiej trwają prace związane z budową infrastruktury technicznej i drogowej, która będzie wspierać obsługę komunikacyjną biurowców .KTW.

Powstanie tam także przestrzeń publiczna otwarta na potrzeby rekreacyjne mieszkańców. Punktem centralnym stanie się charakterystyczny mebel miejski w postaci podium ze schodami, które będą pełnić rolę siedzisk. Ma się też pojawić roślinność i mała architektura.

Ostateczne efekty prac powinniśmy zobaczyć w trzecim kwartale tego roku.

Biurowce .KTW

Biurowiec .KTW II, zlokalizowany w sąsiedztwie katowickiego Spodka, w lutym ubiegłego roku uzyskał pozwolenie na użytkowanie. Zwieńczyło to nie tylko trwającą 2,5 roku budowę, ale także projekt kompleksu biurowego .KTW, który tworzą dwa obiekty. W listopadzie budynek został uruchomiony operacyjnie, by już na początku 2023 roku mogło tu pracować ponad 2000 osób.

Budowa pierwszego .KTW rozpoczęła się w 2016 roku, drugiego w 2019. Autorami projektu są architekci z Medusa Group, inwestorem jest firma TDJ Estate.

Budynki mają formę prostopadłościanów przesuniętych względem siebie - .KTW I dwóch, a .KTW II trzech brył. Szklaną elewację budynku pokrywają panele z selektywnego szkła i prefabrykowanego betonu, które okala metalowa rama. Kompleks .KTW jest wyróżniany i nagradzany w wielu prestiżowych konkursach.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 539

Prezentacje firm