Polecamy na Śląsku

Wienerberger Brick Award 2020 - budynek Wydziału Radia i Telewizji UŚ zdobywa grand prize

2020-09-24, Autor: tora

Budynek Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego, autorstwa pracowni Baas Arquitectura, Grupa 5 Architekci i MAŁECCY biuro projektowe zdobył główną nagrodę międzynarodowego konkursu architektonicznego Wienerberger Brick Award 2020.

Reklama

Ogromny sukces odniosła polska architektura na międzynarodowym konkursie Wienerberger Brick Award 2020, podczas którego nagradzane są niebanalne obiekty wzniesione przy użyciu tradycyjnych materiałów, jak cegła, ceramika, dachówki. Nagrody wręczane są co dwa lata.

23 września poznaliśmy werdykt jury tegorocznej edycji. Oddany do użytku w 2017 roku budynek Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego zdobył główną nagrodę oraz zwyciężył kategorii w udostępnianiu przestrzeni publicznych.

Jurorzy docenili zamysł architektów, którzy pokazali, jak można było zaadoptować ocalałą ceglaną kamienicę w centrum Katowic.

„Historycznie i architektonicznie Katowice to wielowarstwowe, choć mrocznie filmowe miasto. W XIX wieku jego kopalnie, huty, odlewnie i cegielnie zapłaciły za wielkie bulwary. Walczony przez nazistów i sowietów w latach czterdziestych XX wieku został spustoszony, a stare ulice miasta z wieloma atrakcyjnymi budynkami zostały zburzone. Dziś miasto słynie raczej z kultury niż z wydobycia węgla. Tutaj, w centrum miasta Chiaroscuro, znajduje się magiczny nowy budynek, który łączy historię Katowic z przyszłością miasta. Ocalała kamienica z ciemnej cegły została wyremontowana i otulona ceglaną ścianą osłaniającą nowy wydział radia i telewizji uniwersytetu.

Za ciemnym ceglanym ekranem budynek wydziału otwiera się na nowe przestrzenie, jasne, kiedy zajdzie taka potrzeba, zacienione, a nawet trochę ciemne, z klasami i pracowniami otaczającymi wewnętrzny dziedziniec. Ceglana kurtyna jest wykonana z tego samego materiału co ocalały XIX-wieczny dom, dzięki czemu budynek ma spójną fakturę. Cegły te - spalane w ostatnich europejskich piecach opalanych węglem - mają niuanse dzięki ciemnemu spiekaniu i stopniowaniu koloru stosowanemu w całym budynku.

Architekci pokazują, jak budynek w centrum miasta może być nowatorski, a jednocześnie strażnikiem i interpretatorem przeszłości. To niesamowity projekt i idealne miejsce dla studentów filmowców.” czytamy w konkursowym opisie budynku.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Jak formę pracy wolisz bardziej?




Oddanych głosów: 328