Za nami finał VIII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który w tym roku odbył się w Rytrze w Willi Poprad. W wydarzeniu udział wzięło ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018. Za najlepszą restaurację w Polsce uznana została Wodna Wieża z Pszczyny.
Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018.
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane były za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane zostały za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali, kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w kategoriach: najlepsza restauracja w Polsce oraz najlepsza karczma w Polsce w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
OFICJALNE WYNIKI VIII EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018:
Najlepsza restauracja w Polsce 2018 roku - WODNA WIEŻA w Pszczynie,
Najlepsza karczma w Polsce 2018 roku- CICHY KĄCIK w Krynicy-Zdrój,
Szef Kuchni roku 2018 - region południowy - DARIUSZ SICIARZ.
Przyznano również nagrody specjalne — Szefem kuchni roku 2018 został Szymon Bracik, Osobowością kulinarną roku 2018 został Dariusz Struciński, Szefem kuchni jutra 2018 roku - Dawid Szkudlarek. Kucharzem odkryciem roku 2018 - Tomasz Łagowski, Kucharzem Młodym Talentem 2018 - Jakub Kasprzyk. Nagrodę za kreowanie polskich przepisów w nowej odsłonie otrzymał Dawid Łagowski, Ernest Jagodziński dostał nagrodę za krzewienie sztuki kulinarnej a nagroda za najlepsze bellunch menu 2018 powędrowała do Sebastiana Olmy. Najlepszą imprezą kulinarną roku została MADE Restaurant. Przyznano również 2 nagrody za Debiut roku, które trafiły do gdańskiej restauracji Majolika oraz krakowskiej restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz.
Uwieńczeniem wieczoru była 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana podczas uroczystości rozdania nagród. Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. Podczas Gali świętował swoje urodziny Robert Sowa.
NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE 2018 (wybrane ze Śląska):
GRAND AWARD - 3 WIDELCE+ :
Wodna Wieża – Pszczyna,
Appassionata - Radzionków.
GRAND AWARD - 3 WIDELCE :
The Piano – Bytom,
Smaq – Katowice,
Cesarska – Chorzów,
Śląska Prohibicja – Katowice,
Joker - Tychy,
Bluebell w hotelu Natura Residence - Siewierz.
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - 2 WIDELCE:
Orzech I Miód Hotel Laskowo – Jankowice,
Zielony Ogród – Zabrze,
Magiel Kulinarny – Sosnowiec,
Dworek New Restaurant - Bielska – Biała,
Ristorante Osteria Le Botti – Tychy,
Gierkrówka - Zawada,
Taaka Ryba - Sumina.
AWARD OF EXCELLENCE - 1 WIDELEC:
Gallo Nero - Bielsko-Biała,
Pracownia Smaku Orso – Knurów.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Górnik Zabrze sprzedany w biegu? "Transakcja musi być przejrzysta"
2133Trwa wielki protest rolników i myśliwych w Katowicach. Sprawdź mapę utrudnień
949Wielki triumf po 28 latach! RAŚ wygrał batalię o prawo Ślązaków do zrzeszania się
571Ślōnskŏ godka po pierwszym czytaniu w Sejmie. "Psy szczekają, karawana jedzie dalej"
528Górnicy z PGG innowacyjną techniką wyremontowali 40-letni zbiornik na urobek
469Ślōnskŏ godka po pierwszym czytaniu w Sejmie. "Psy szczekają, karawana jedzie dalej"
+4 / -1Wielki triumf po 28 latach! RAŚ wygrał batalię o prawo Ślązaków do zrzeszania się
+3 / -1Długi weekend w Tatrach? Wraca połączenie Kolei Śląskich z Katowic do Zakopanego
+2 / -0Podwyżka VAT na żywność: jakie będą konsekwencje dla konsumentów i gospodarki?
+2 / -0Akcja służb w związku z Funduszem Sprawiedliwości. ABW weszło do domu posła ze Śląska
+1 / -0Nowe perspektywy w polskiej polityce podatkowej: kluczowe wnioski ze spotkania z Ministrem Finansów
0Spadająca inflacja napędzi świąteczną sprzedaż. Blisko co czwarty Polak zrobi droższe zakupy
0Polacy mają sposób na tańsze święta. Liczą na sprawdzony "patent" z promocjami
0Akcja służb w związku z Funduszem Sprawiedliwości. ABW weszło do domu posła ze Śląska
0Co po węglu? "Tereny pogórnicze potrzebują inwestycji i nowych miejsc pracy"
0