W ostatnich miesiącach słowo smog było najczęściej pojawiającym się tematem w debacie publicznej, w przekazach medialnych, jak i w codziennych rozmowach, jak również odmienianym przez wszystkie przypadki.
Wiemy, że smog występuje w coraz większym natężeniu, są miejsca, chociażby jak śląski region, gdzie te normy są zdecydowanie przekroczone. Poszukujemy metod na walkę z nim. Ale czy wykorzystujemy wszystkie dostępne środki? Bo zmiana sposobów ogrzewania domów to jedno, noszenie maseczek antysmogowych na twarzy to drugie. Ale jak zabezpieczyć swój organizm od środka? I czy wiemy, że pomocny nam będzie powrót do korzeni, do sreber i platerów, które chroniły ludzi przez pokolenia?
Srebro - metal szlachetny ceniony od wieków. Przekazywane z pokolenia na pokolenie srebrne sztućce są nie tylko piękne i trwałe, ale mają też - o czym nie wszyscy wiedzą - działanie antybakteryjne. To idealny prezent z okazji ślubu, czy innego jubileuszu, ale i naturalny antybiotyk codziennego użytku. Mogą nimi jeść osoby uczulone, ponieważ srebrne sztućce nie zawierają niklu, w przeciwieństwie chociażby do stalowych sztućców.
Ale jak się mają srebrne sztućce do smogu i zagrożeń z niego wynikających?
Otóż w smogu, który wdychamy, który wpływa na naszą skórę i cały organizm występują liczne metale ciężkie. Tak zanieczyszczone powietrze drażni naszą skórę, powoduje jej suchość i przyspiesza starzenie. Ale to nie wszystko – oddychając takim powietrzem narażamy się na częstsze infekcje, choroby układu oddechowego i gastrologicznego. Mogą też wpływać na układ odpornościowy, powodować reakcje alergiczne, a nawet prowadzić do astmy. Jak zatem minimalizować ten negatywny wpływ?
Otóż warto wrócić do źródeł, do dawnych metod chronienia swojego zdrowia przez bakteriami, czy chorobami. Srebro przez tysiące lat używane było do wyrobu biżuterii i przedmiotów codziennego użytku, nie tylko po to by ładnie przystrajały dom. Już od Starożytności jadano ze srebrnych naczyń, przechowywano w nich żywność, mleko i wodę, by dłużej zachowywały świeżość. Morscy podróżnicy wrzucali do beczek z wodą srebrne monety dla przedłużenia jej przydatności do spożycia. Już Hipokrates - uznawany za ojca medycyny - leczył wrzody za pomocą srebra. Ten szlachetny metal pomagał przetrwać również arystokracji w trudnych czasach zarazy i wojen.
Dzisiaj również potrzebujemy sposobu na zachowanie zdrowia pomimo zanieczyszczonego powietrza. Same maseczki nas nie ochronią. Dlatego dzisiaj srebro, a dokładnie srebrne sztućce i galanteria stołowa, przeżywają prawdziwy renesans. Dzięki swym niezwykłym właściwościom są stosowane jako środek chroniący przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Jony srebra przyklejają się do błony komórkowej bakterii, a przez to hamują wydzielanie enzymów niezbędnych do życia mikrobów równocześnie je unieszkodliwiając.
Ponadto, korzystając na co dzień ze srebrnych czy posrebrzanych sztućców, nie tylko wytwarzamy własną, naturalną florę bakteryjną, stanowiącą barierę dla metali ciężki, czy drobnoustrojów, ale również nie obciążamy dodatkowo naszego organizmu. W smogu metali ciężkich jest wiele, ale jeden szczególnie dla nas szkodliwy, to nikiel. Ten same metal, który występuje w sztućcach stalowych. Dlatego warto ograniczać jego przyswajanie, sięgając po srebrne lub posrebrzane sztućce.
Srebro – naturalny lek dezynfekujący
Dawki srebra powinny być dostarczane organizmowi regularnie, dlatego warto korzystać ze srebrnych sztućców codziennie, a nie tylko na specjalne okazje, od święta. Szczególnie zaleca się jedzenie srebrnymi sztućcami dzieciom i osobom starszym, które są najbardziej podatne na infekcje, szczególnie żyjąc w dużym natężeniu smogu w powietrzu. Jest to dobry sposób na włączenie tego cennego pierwiastka do codziennej diety, co wpływa uodparniająco i wzmacnia siły witalne organizmu. Należy teżpamiętać, że towarzystwa srebra nie lubią jajka i majonez, jako że zawarta w nich siarka wchodzi w reakcję chemiczną, której efektem jest ciemny osad na sztućcach oraz metaliczny posmak w ustach.
Srebrne sztućce - na zdrowie!
Srebrna zastawa to prawdziwa ozdoba stołu. Bywa nazywana stołową biżuterią, jako że dodaje mu elegancji i stylu. Ponadczasowe, pięknie wykończone srebra są wyznacznikiem dobrego smaku i wysokiej klasy. Są także symbolem statusu społecznego ich posiadacza, jak miało to miejsce na przestrzeni wieków w polskiej tradycji. Pełniły też funkcję polisy „na ciężkie czasy”.
Nie wszyscy wiedzą, że srebrne sztućce wpływają korzystnie na potrawy, również na ich walory smakowe. Na przykład mieszanie zupy podczas gotowania łyżką wykonaną z tego szlachetnego metalu sprawi, że będzie ona dłużej świeża. Podobnie konfitury, czy inne przetwory nie zepsują się dzięki grzybobójczemu i aseptycznemu działaniu srebra. Ponadto kruszec ten dobrze współgra z winem (podane w srebrnym kieliszku stanie się bardziej wykwintne w smaku, będzie też zimniejsze) i wodą (popularna kranówka po krótkim czasie w srebrnym dzbanie zyskuje lecznicze właściwości, a organizm dłużej zachowuje młodość, gdy pija się wodę ze srebrnych naczyń).
Korzystajmy z tego naturalnego antybiotyku i naturalnej ochrony na co dzień. Jadajmy w towarzystwie srebra i tym samym chrońmy organizm przed efektami smogu!
> Hefra - sklep internetowy z markowymi, srebrnymi sztućcami