Polecamy na Śląsku

UE pozwala na wyroby spożywcze ze świerszczy. Odkrywamy świat owadów spożywczych

2023-01-18, Autor: Redakcja

Mąka ze świerszczy, larwy i przetwory z pleśniakowa - Unia Europejska daje zielone światło do wprowadzenia owadów jako żywności. Insekty jako potrawa nie są niczym nadzwyczajnym w świecie tropikalnym, na naszych stołach to jednak swoista nowość. Sprawdzamy więc walory owadziej diety.

Reklama

Jak podaje farmer.pl od 24 stycznia br. będzie można stosować mąkę ze świerszczy przy produkcji chleba, ciastek, a nawet ciasta do pizzy. UE rozporządzeniem 2023/5 z dnia 3 stycznia br. zezwala na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których wykorzystano proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).

"Co ciekawe tylko jedna firma otrzymała pozwolenie na 5 lat, czyli do 24 stycznia 2028 r. na wykorzystywanie mąki ze świerszcza domowego do wyrobu żywności na rynku Unii Europejskiej. Na razie tylko Cricket One Co. Ltd może wprowadzać od 24 stycznia br. produkty spożywcze (ciastka, chleby), do wytworzenia których wykorzystała sproszkowane świerszcze domowe na terenie całej Unii Europejskiej, czyli też i w Polsce.

Nie oznacza to że w kolejnych latach, inni producenci nie wykorzystają zezwolenia na wykorzystanie mąki ze świerszcza domowego w swoich produktach spożywczych.” czytamy w serwisie.

Bruksela nie poprzestała na mączce ze świerszcza. Na unijne rynki dopuszczono też jako ludzką żywność larwy Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego). Farmer.pl podaje, że “larwy mogą być dystrybuowane w postaci mrożonej, suszonej, sproszkowanej lub w w formie pasty.”

Ten owad jest doskonale znany hodowcom drobiu. Niestety, ze złej strony. Pleśniakowce żerują na paszach, ale w skrajnych sytuacjach wgryzają się pod skórę kurcząt I tam żerują, doprowadzając często do śmierci ptaków.

Czym są owady spożywcze?

Nawet jeśli powyższe przykłady działają odpychająco na wyobraźnię, żywość z owadów jest powszechnie znana na świecie. Owady pokarmowe, znane również jako owady jadalne, to wszelkie gatunki owadów, które można bezpiecznie spożywać. Entomofagia, praktyka zjadania owadów, istnieje od wieków i nadal jest praktykowana w wielu częściach świata. Jadalne owady są bogate w białko i inne niezbędne składniki odżywcze, co czyni je realnym źródłem pożywienia dla ludzi. Owady mogą być również wykorzystywane jako pasza dla zwierząt gospodarskich i drobiu. Oprócz tego, że są źródłem pożywienia, niektóre gatunki owadów są również wykorzystywane w tradycyjnej medycynie i badaniach medycznych. Do owadożerców, zwierząt, które jedzą owady jako główne źródło pożywienia, należą niektóre ptaki, gady i płazy.

Odżywcze korzyści z jedzenia owadów

Spożywanie owadów zyskuje w ostatnich latach na popularności jako alternatywne źródło białka i innych niezbędnych składników odżywczych. Owady są niezwykle bogate w składniki odżywcze, zawierają duże ilości białka, zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów i innych niezbędnych mikroelementów. Można je również włączyć do różnych przepisów, aby stworzyć pyszne i pożywne posiłki.

Owady są doskonałym źródłem składników odżywczych i mogą być wykorzystywane w różnych przepisach. Od tradycyjnych potraw po nowoczesne innowacje, przepisy na owady stają się coraz bardziej popularne wśród osób poszukujących alternatywnego źródła białka.

Owady były zjadane przez ludzi od czasów starożytnych, a wiele kultur na całym świecie nadal wykorzystuje je jako podstawowe źródło pożywienia. Tradycyjne potrawy, takie jak tacos z robakami, smażone świerszcze i zupa z konika polnego, to tylko niektóre przykłady wykorzystania owadów w kuchni.

Obecnie coraz więcej osób odkrywa korzyści zdrowotne płynące z jedzenia owadów i odkrywa nowe sposoby gotowania z robakami. Od pieczonych przekąsek z robaków mącznika po burgery z krykieta. Jedzenie owadów staje się coraz bardziej popularnym wyborem dietetycznym, a jadalne owady można teraz kupić online. Jeśli zastanawiasz się nad dodaniem robaków do swojej diety, musisz wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii dietetycznych. W tym artykule omówimy, gdzie można kupić jadalne owady w Internecie i jakie są względy dietetyczne podczas jedzenia robaków.

Zrównoważona przyszłość z owadami spożywczymi

W ostatnich latach owady pokarmowe zyskały zainteresowanie jako zrównoważona alternatywa dla tradycyjnych białek zwierzęcych. Owady są bogate w białko i inne niezbędne składniki odżywcze, a ich produkcja wymaga znacznie mniej zasobów niż tradycyjne zwierzęta gospodarskie. Ponieważ liczba ludności stale rośnie, coraz ważniejsze staje się znalezienie zrównoważonych rozwiązań dla naszych źródeł żywności. Owady pokarmowe mogą być odpowiedzią, której szukamy, ponieważ mogą stanowić pożywne i zrównoważone źródło białka, które jest zarówno wydajne, jak i przyjazne dla środowiska.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Blokada miliardów z UE. Kto ma rację?



Oddanych głosów: 450

Prezentacje firm