Branża HoReCa

Fachowcy od robotów poszukiwani. Już co trzecia firma chce mieć na pokładzie specjalistę
0

Fachowcy od robotów poszukiwani. Już co trzecia firma chce mieć na pokładzie specjalistę

Zatrudnianie robotów staje się coraz bardziej opłacalne niż kilka lat temu, a plany wdrożeniowe są ambitne. Automatyzację lub AI wdraża już 25% firm, a 55% planuje to zrobić w najbliższym czasie - tak wynika z raportu Personnel Service. W związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów w tych dziedzinach – poszukiwanie ich deklaruje 35% firm, pozostałe 42% póki co nie ma tego w planach.

2024-07-17 10:30 Autor: mz
Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]
0

Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]

Aż 67 proc. restauratorów zauważyło, że wskutek wysokiej inflacji Polacy zaciskają pasa i rzadziej pojawiają się w tym roku w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Natomiast 69 proc. wskazuje, że jeśli klienci już się pojawią, to zostawiają niższe paragony – tak wynika z raportu „Polska na Talerzu” Kantar i Makro Polska. Mniejsze wydatki konsumentów to – obok podwyżek cen gazu i prądu czy problemów kadrowych – jedno z największych wyzwań branży.

2023-11-23 12:00 Autor: mz

Najczęściej czytane

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 662