Śląski Biznes poleca

Czekolada na stawy. Naukowiec ze śląskiej uczelni twórcą łakoci dla chorych na osteoporozę

2023-11-14, Autor: mz

Przyjemne z pożytecznym. Produkt wynaleziony przez dra inż. Bartosza Błońskiego w ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wydaje się być kwintesencją tego stwierdzenia. Na co dzień właściciel rodzinnej firmy produkującej m.in. zdrowe słodycze stworzył innowacyjną czekoladę, w składzie której, zamiast sacharozy, występują witaminy D3 i K2 oraz wapń. Zadaniem tych dodatków jest uzupełnienie diety u osób cierpiących na osteoporozę.

 

 

 

Reklama

Czekolada dla pacjentów z osteoporozą

Podobno "gorzki lek najlepiej leczy". Tę zasadę postanowił przełamać dr inż. Bartosz Błoński. W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego stworzył czekoladę gorzką i deserową, celem uzupełnienia diety osób cierpiących na osteoporozę, uznawaną przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę XXI wieku.

Sekretem przysmaku jest dodatek witamin: D3 oraz K2, a także wapnia.

Czekolada dla chorych na osteoporozę - jak działa?

Wynaleziona przez dra inż. Bartosza Błońskiego, na co dzień właściciela rodzinnej firmy, produkującej m.in. zdrowe słodycze, czekolada, nie jest produktem leczniczym, a formą uzupełnienia diety. To właśnie braki witamin i minerałów przyczyniają się do rozwoju osteoporozy, która została uznanana przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę XXI wieku.


Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie - wyjaśnia wynalazca. - Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej.

W składzie wynalezionej na ŚUM czekolady nie ma sacharozy, czyli najpopularniejszego słodziku stosowanego na rynku. Zamiast tego rodzaju cukru, producenci mają skorzystać z cukru brzozowego, czyli ksylitolu.

Dodatkowo czekolada musi spełniać wytyczne naukowca, takie jak:

  • naturalne pochodzenie surowców,
  • wzbogacenie w prozdrowotne składniki,
  • ma przypominać żywność tradycyjną.

 

Czekolada na stawy. "Wielka kariera dopiero przed nią"

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach zaznacza, że "czekolada przeciwko osteoporozie nie weszła w fazę produkcji masowej".

Ale wielka kariera, miejmy nadzieję, dopiero przed nią - mówią naukowcy.

- Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływu na jej właściwości sensoryczne. Jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłyby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją – relacjonuje dr inż. Błoński.

Osteoporoza chorobą cywilizacyjną XXI wieku

Szacuje się, że obecnie na świecie na osteoporozę cierpi ponad 20 proc. kobiet i ponad 6 proc. mężczyzn po 50-tym roku życia. NFZ w 2018 roku szacował, że Polsce choruje na nią ponad 2 mln osób (w tym trzy razy więcej kobiet).

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Najczęściej czytane

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 600

Prezentacje firm