22 czerwca nastąpiło oficjalnie otwarcie restauracji McDonald's w Rydułtowach. To pierwszy McDonald's na świecie z dachem solarnym.
W czwartek 22 czerwca o godz. 12:00 nastąpiło oficjalne otwarcie restauracji McDonald's w Rydułtowach. Inwestorem jest rybnicki przedsiębiorca Bogusław Maziarz. Uroczyście wstęgę przeciął burmistrz, Marcin Połomski.
Nowo powstała restauracja w Rydułtowach jest wyjątkowa. To pierwsza na świecie restauracja spod szyldu McDonald's z dachem solarnym. Tworzą ją panele fotowoltaiczne. Dach solarny wykonała firma SunRoof z Łodzi.
- Inwestycja w dach solarny pozwoli na ograniczenie wydatków na prąd oraz będzie mieć pozytywny wpływ na środowisko. Dach SunRoof może dostarczyć nawet 44,35 MWh czystej energii rocznie. Zainstalowana moc 49,95 kWp pozwoli uniknąć 34,28 ton emisji CO2 rocznie, co stanowi ekwiwalent 1574 nowo posadzonych drzew – podaje firma.
Warto wspomnieć, że restauracja w Rydułtowach otwarła się niemal 31 lat po tym, jak pierwszy lokal sieci pojawił się w Polsce. Dokładnie 17 czerwca 1992 roku McDonald's uruchomił restaurację w Warszawie. Tamtego dnia restauracja na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej zrealizowała ponad 13 000 transakcji. Królowały burgery Big Mac® i frytki. Jednak wówczas kultowe produkty kojarzyły się z powiewem zachodu, a większość półproduktów była importowana. Dzisiaj jak podaje sieć, Big Mac® jest polskim burgerem. Wołowinę dostarcza dostawca z okolic Ostródy, bułka wypiekana jest w Strzegomiu, a sałatę dostarczają rolnicy z Niepruszewa pod Poznaniem. Natomiast frytki powstają ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian ziemniaków uprawianych w północnej części kraju. Produkuje je firma z Lęborka – Farm Frites Poland SA.
Dziś sieć posiada ponad 520 lokali w Polsce, zatrudnia 31 tys osób, posiada 90 franczyzobiorców i współpracuje z 30 dostawcami w kraju.
- Wciąż widzimy dużą przestrzeń do rozwoju sieci McDonald’s w Polsce. Za pięć lat, kolejny okrągły jubileusz chcemy świętować z 700 restauracjami. W kolejnych latach chcemy otwierać ponad 30 nowych lokali rocznie. Zamierzamy wychodzić naprzeciw potrzebom naszych gości, rozwijać usługi, doskonalić restauracje, nasze menu i inwestować w rozwój zespołu. Wierzę, że dzięki zaangażowaniu i codziennej pracy 31 000 wspaniałych pracowników, możemy to osiągnąć - mówi Tomasz Rogacz, dyrektor zarządzający McDonald’s Polska.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Pięć lat rekordowych inwestycji. Tak zmienia się Park Śląski w Chorzowie
662Remont gierkówki w woj. śląskim: przebudowa drugiego odcinka DK91 na finiszu
622Najlepsze inwestycje w Katowicach: znamy laureatów Rankingu Inwestycji 2023!
545Bariery formalne pokonane. Electromobility Poland ma zgodę na budowę fabryki Izery
471Ponad 200 mieszkań w sąsiedztwie Spodka. W Katowicach powstanie wieża mieszkaniowa
382Ponad 200 mieszkań w sąsiedztwie Spodka. W Katowicach powstanie wieża mieszkaniowa
+3 / -0Nowa inwestycja na obszarze KSSE w Bytomiu. Hala magazynowo-produkcyjna za 24 mln zł
+1 / -0Biznes, samorząd, nauka. Tak będzie wyglądać Urban Lab w Raciborzu (wizualizacje)
+1 / -0Co dalej z CPK w Śląskiem? "Nikt nie podważa konieczności budowy linii Katowice-Ostrawa"
+0 / -1Najlepsze inwestycje w Katowicach: znamy laureatów Rankingu Inwestycji 2023!
+0 / -1Przy S1 w Bielsku-Białej ruszyła budowa największego parku handlowego w regionie
0Śląskie z jedną z najlepszych ofert deweloperskich w Polsce. Biją nas tylko Warszawa i Łódź
0Co dalej z CPK w Śląskiem? "Nikt nie podważa konieczności budowy linii Katowice-Ostrawa"
0Czołowy gracz branży OZE chce kupić od węgierskiej firmy nieruchomość na Śląsku
0Ponad 200 mieszkań w sąsiedztwie Spodka. W Katowicach powstanie wieża mieszkaniowa
0