Kariera

Restaurator z Rybnika: branża gastro przetrwa, bo właściciele knajp mają łeb na karku

2021-04-26, Autor: Redakcja

Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, właściciel restauracji InoWino z Rybnika i Żor

Reklama

Paweł Nowak jest kucharzem oraz właścicielem restauracji inoWino w Rybniku i w Żorach. Jak wszyscy przedstawiciele branży gastro z niecierpliwością czeka na odmrożenie jego branży. Jak sam mówi, od zawsze jest niepoprawnym optymistą, więc...

- Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, któy był gościem programy "Dziękuję, nie słodzę" w Rybnik.com.pl.

Wacław Wrana dopytywał swojego rozmówcę, jaka była jego recepta na przetrwanie prawie roku zamknięcia restauracji.

- Nie mieliśmy żadnej recepty. Próbowaliśmy bardzo wielu rzeczy. Kręciliśmy różnego rodzaju filmiki, prowadziliśmy akcję „Ino w chałupie”, by goście mogli kupować półprodukty i przyrządzać dania w domu. Większość tych działań przynosiło jednak mizerne efekty – opowiada.

Niewiele w sytuacji finansowej inoWino zmieniła sprzedaż dań na wynos. Stanowiła ona jedynie 30% normalnych przychodów restauracji.

A jakie były efekty rządowej pomocy?

- Mógłbym narzekać, ale staram się tego nie robić. My na szczęście załapaliśmy się na obie tarcze z PFR-u. To nas uratowało. Gdyby nie te dotacje, już by nas nie było. Dziś mogę powiedzieć, że wyszliśmy na zero – podsumowuje Paweł Nowak.

Wacław Wrana spytał też o nieszczęście, jakie spotkało Pawła Nowaka miesiąc temu. Przypomnijmy, zawaliła się zabytkowa kamienica „Świerklaniec”, w której miała się otworzyć restauracja inoWino. Jaka zdaniem Pawła Nowaka była prawdziwa przyczyna tej katastrofy? Czy jest szansa, że jednak ta inoWino otworzy się w Świerklańcu? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w najnowszym wydaniu „Dziękuję, nie słodzę”. Oglądajcie:

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Materiał oryginalny: https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,pawel-nowak-z-inowino-branza-gastro-przetrwa-bo-wlasciciele-knajp-maja-leb-na-karku,wia5-3266-48243-2.html

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 642

Prezentacje firm