Kariera

Restaurator z Rybnika: branża gastro przetrwa, bo właściciele knajp mają łeb na karku

2021-04-26, Autor: Redakcja

Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, właściciel restauracji InoWino z Rybnika i Żor

Reklama

Paweł Nowak jest kucharzem oraz właścicielem restauracji inoWino w Rybniku i w Żorach. Jak wszyscy przedstawiciele branży gastro z niecierpliwością czeka na odmrożenie jego branży. Jak sam mówi, od zawsze jest niepoprawnym optymistą, więc...

- Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, któy był gościem programy "Dziękuję, nie słodzę" w Rybnik.com.pl.

Wacław Wrana dopytywał swojego rozmówcę, jaka była jego recepta na przetrwanie prawie roku zamknięcia restauracji.

- Nie mieliśmy żadnej recepty. Próbowaliśmy bardzo wielu rzeczy. Kręciliśmy różnego rodzaju filmiki, prowadziliśmy akcję „Ino w chałupie”, by goście mogli kupować półprodukty i przyrządzać dania w domu. Większość tych działań przynosiło jednak mizerne efekty – opowiada.

Niewiele w sytuacji finansowej inoWino zmieniła sprzedaż dań na wynos. Stanowiła ona jedynie 30% normalnych przychodów restauracji.

A jakie były efekty rządowej pomocy?

- Mógłbym narzekać, ale staram się tego nie robić. My na szczęście załapaliśmy się na obie tarcze z PFR-u. To nas uratowało. Gdyby nie te dotacje, już by nas nie było. Dziś mogę powiedzieć, że wyszliśmy na zero – podsumowuje Paweł Nowak.

Wacław Wrana spytał też o nieszczęście, jakie spotkało Pawła Nowaka miesiąc temu. Przypomnijmy, zawaliła się zabytkowa kamienica „Świerklaniec”, w której miała się otworzyć restauracja inoWino. Jaka zdaniem Pawła Nowaka była prawdziwa przyczyna tej katastrofy? Czy jest szansa, że jednak ta inoWino otworzy się w Świerklańcu? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w najnowszym wydaniu „Dziękuję, nie słodzę”. Oglądajcie:

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Materiał oryginalny: https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,pawel-nowak-z-inowino-branza-gastro-przetrwa-bo-wlasciciele-knajp-maja-leb-na-karku,wia5-3266-48243-2.html

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy popierasz wprowadzenie paszportu covidowego?






Oddanych głosów: 1316