Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, właściciel restauracji InoWino z Rybnika i Żor
Paweł Nowak jest kucharzem oraz właścicielem restauracji inoWino w Rybniku i w Żorach. Jak wszyscy przedstawiciele branży gastro z niecierpliwością czeka na odmrożenie jego branży. Jak sam mówi, od zawsze jest niepoprawnym optymistą, więc...
- Może nie będzie tak źle. Mam kontakt z właścicielami knajp w regionie. Sądzę, że 90% restauracji utrzyma się na rynku. Wygląda na to, że tutejsi właściciele restauracji mają łeb na karku – uważa Paweł Nowak, któy był gościem programy "Dziękuję, nie słodzę" w Rybnik.com.pl.
Wacław Wrana dopytywał swojego rozmówcę, jaka była jego recepta na przetrwanie prawie roku zamknięcia restauracji.
- Nie mieliśmy żadnej recepty. Próbowaliśmy bardzo wielu rzeczy. Kręciliśmy różnego rodzaju filmiki, prowadziliśmy akcję „Ino w chałupie”, by goście mogli kupować półprodukty i przyrządzać dania w domu. Większość tych działań przynosiło jednak mizerne efekty – opowiada.
Niewiele w sytuacji finansowej inoWino zmieniła sprzedaż dań na wynos. Stanowiła ona jedynie 30% normalnych przychodów restauracji.
A jakie były efekty rządowej pomocy?
- Mógłbym narzekać, ale staram się tego nie robić. My na szczęście załapaliśmy się na obie tarcze z PFR-u. To nas uratowało. Gdyby nie te dotacje, już by nas nie było. Dziś mogę powiedzieć, że wyszliśmy na zero – podsumowuje Paweł Nowak.
Wacław Wrana spytał też o nieszczęście, jakie spotkało Pawła Nowaka miesiąc temu. Przypomnijmy, zawaliła się zabytkowa kamienica „Świerklaniec”, w której miała się otworzyć restauracja inoWino. Jaka zdaniem Pawła Nowaka była prawdziwa przyczyna tej katastrofy? Czy jest szansa, że jednak ta inoWino otworzy się w Świerklańcu? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w najnowszym wydaniu „Dziękuję, nie słodzę”. Oglądajcie:
Materiał oryginalny: https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,pawel-nowak-z-inowino-branza-gastro-przetrwa-bo-wlasciciele-knajp-maja-leb-na-karku,wia5-3266-48243-2.html
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Zawód: taksówkarz - czy to się jeszcze opłaca? Sprawdzamy kondycję branży w Śląskiem
4511Edukacja na ostrym zakręcie. Już teraz brakuje nawet kilkudziesięciu tysięcy pedagogów
958Drastyczny spadek liczby powołań i święceń nowych księży. "To wynik najgorszy od lat"
898Pierwszy taki showroom w Polsce. Politechnika Śląska testuje ultraszybką sieć 5G
881Porażki przekuła w biznesowy sukces. Dziś jej "smakowite" świeczki zdobią domy katowiczan (foto)
+17 / -1Zawód: taksówkarz - czy to się jeszcze opłaca? Sprawdzamy kondycję branży w Śląskiem
+6 / -1Pierwszy kierunek studiów w Politechnice Śląskiej z prestiżową amerykańską akredytacją
+2 / -0Pierwszy taki showroom w Polsce. Politechnika Śląska testuje ultraszybką sieć 5G
+1 / -0Edukacja na ostrym zakręcie. Już teraz brakuje nawet kilkudziesięciu tysięcy pedagogów
+2 / -2Edukacja na ostrym zakręcie. Już teraz brakuje nawet kilkudziesięciu tysięcy pedagogów
0Pierwszy taki showroom w Polsce. Politechnika Śląska testuje ultraszybką sieć 5G
0Zawód: taksówkarz - czy to się jeszcze opłaca? Sprawdzamy kondycję branży w Śląskiem
0Drastyczny spadek liczby powołań i święceń nowych księży. "To wynik najgorszy od lat"
0