Kebab to jedna z ulubionych potraw Polaków. Coraz większa popularność sprawia, że mobilne biznesy gastronomiczne z turecką lub grecką potrawą to prawdziwa żyła złota. Zakup przyczepy do kebaba może być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie swojej przygody z biznesem gastronomicznym. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące przyczepy do kebaba — jego wyposażenia, standardów i możliwości dopasowania do własnych potrzeb!
Wyposażenie przyczepy gastronomicznej zależy oczywiście od rodzaju serwowanych dań, jednak poza tym musi ona spełniać wytyczne sanepidu. Na rynku dostępne są zarówno w pełni wyposażone przyczepy do kebaba, jak i przyczepy, które są puste. W standardowym wyposażeniu food trucka gotowego do sprzedaży dań typu kebab znajdują się:
Istotną informacją jest to, że w przyczepach gastronomicznych nie można wykonywać obróbki warzyw, dlatego przestrzeń do przechowywania (głównie chłodzenia i mrożenia) jest niezbędna. To właśnie w lodówkach i zamrażalnikach przechowywane są pokrojone warzywa, frytki czy gotowe zestawy sałatek.
Wymagania Sanepidu dotyczące ruchomych punktów gastronomicznych określone zostały w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych. Przyczepa gastronomiczna zgodnie z wymogami sanepidowskimi musi mieć kącik sanitarny z ciepłą i zimną wodą, a także instalację wodną i elektryczną. Wymagania techniczne obejmują również to, że podłogi, ściany i blaty muszą być gładkie, przy umywalce muszą znajdować się ręczniki papierowe i mydło, a kosz na śmieci powinien mieć zdejmowaną pokrywę. Przestrzeń przyczepy musi być na tyle duża, aby niektóre ścieżki się nie przecinały — mowa np. o tym, że żywność nie może być przechowywana tuż obok środków chemicznych. Niedostosowanie się do wymogów Sanepidu może grozić otrzymaniem mandatu w wysokości do nawet 5 tysięcy złotych!
Przyczepa gastronomiczna powinna być zaprojektowana zgodnie z zasadami ergonomii i bezpieczeństwa, ale nie tylko! Najważniejsze jest dopasowanie wyposażenia i wyglądu przestrzeni również do własnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Niektóre firmy oferują np. możliwość stworzenia własnej grafiki na przyczepie, montażu monitoringu czy kompletnego oświetlenia drogowego, które umożliwia przemieszczanie się po całym kraju. Firmą, która od lat realizuje projekty przyczep gastronomicznych do kebaba w różnych wymiarach i o różnych przestrzeniach ładunkowych jest firma Bannert. To właśnie tam zrealizujesz marzenia o pięknej i funkcjonalnej przyczepie gastronomicznej do kebaba.
"Uwielbiam zapach smaru". Rozmowa z Sonią Piwowar, ekspertką obróbki blach
10423,3 tys. pasażerów postawiło w marcu na Max Bilet Kolei Śląskich
487Zakaz handlu w niedziele niszczący dla fotowoltaiki
430Na stacje paliw na dobre wróciła drożyzna. "Ryzyko wyższych cen wciąż realne"
423OFE czy tylko ZUS? Okno transferowe otwarte, ale tylko do lipca
420"Uwielbiam zapach smaru". Rozmowa z Sonią Piwowar, ekspertką obróbki blach
+7 / -0Wybory samorządowe 2024. Frekwencja w Śląskiem na godzinę 12.00
+6 / -03,3 tys. pasażerów postawiło w marcu na Max Bilet Kolei Śląskich
+2 / -0Sejmik Śląski po wyborach 2024: tak oficjalnie wygląda podział mandatów
+2 / -0PAS: śląskie antysmogowym liderem w rankingu wszechczasów
+1 / -0Ruszyły remonty na A4 Katowice-Kraków. Utrudnienia można śledzić na interaktywnej mapie
0Duże płatności już nie gotówką. Europarlament przyjął przełomowe przepisy
0PAS: śląskie antysmogowym liderem w rankingu wszechczasów
0Trendy e-commerce w branży narzędziowej - analiza kondycji firmy Domitech w świetle rozwoju sektora budowlanego
0Do Katowic powrócił jedyny taki pojazd w Polsce. To minibus bez kierowcy
0