Wiadomości

Nie będzie udawanych kontroli sanepidu w restauracjach! GIS nakazał wycofanie instrukcji

2021-02-12, Autor: Tomasz Raudner

Sanepidy mają nie przeprowadzać udawanych kontroli żywności w restauracjach otwartych mimo obostrzeń. W dodatku GIS nakazał sanepidom lokalnym przestrzeganie prawa i procedur. Taki skutek przyniosła interwencja Rzecznika Praw Obywatelskich po ujawnieniu przez Radio ZET tajnych planów sanepidu karania zbuntowanych restauratorów.

Reklama

Jak się okazuje, naciski przynoszą efekty. Przypomnijmy, reporter radia ZET dotarł do instrukcji dla pracowników sanepidów dotyczącej metod prowadzenia kontroli w otwartych restauracjach, tak aby te kontrole zakończyły się skutecznymi karami. Chodziło o wchodzenie do restauracji bez uprzedzenia, pod pretekstem kontrolowania żywności, a tak naprawdę celem miało być ukaranie restauratorów za sam fakt otwarcia swojego lokalu na obsługę stacjonarną gości.

W instrukcji wskazano też, aby kontrolerzy mieli już niemal gotowe decyzje o karach administracyjnych. Nowe metody kontroli miały przykryć fiasko seryjnie przegrywanych w sądach przez sanepidy spraw o ukaranie przedsiębiorców.

Jan Bondar, rzecznik prasowy GIS mówił ŚląskiemuBiznesowi.pl, że na pewno taka instrukcja nie wyszła z Głównego Inspektoratu. Ale nie wykluczył, że mogło dojść do takiej sytuacji w terenie, dlatego GIS zlecił wewnętrzną kontrolę.

GIS do sanepidów: wycofać instrukcję

Po doniesieniach medialnych postępowanie wyjaśniające z urzędu wszczął też Rzecznik Praw Obywatelskich. Przyniosło to efekt, co jasno wynika z odpowiedzi, jakiej Krzysztof Saczka, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego udzielił RPO:

"Uprzejmie informuję, że Główny Inspektor Sanitarny nie opracował, ani nie wydawał w innej formie wytycznych dotyczących sposobu przeprowadzania kontroli przedsiębiorców niestosujących się do wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów zakazów prowadzenia działalności gospodarczej, których dotyczy wyżej wymienione pismo. Jednocześnie uprzejmie informuję, iż niezwłocznie po powzięciu informacji o takich wytycznych, Główny Inspektor Sanitarny zwrócił się do terenowego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej o ich wycofanie. ” czytamy w odpowiedzi.

GIS: "Kontrolować zgodnie z przepisami i wymogami proceduralnymi"

Ale to nie wszystko, ponieważ GIS wydał też zalecenia terenowym inspekcjom sanitarnym dotyczące prowadzenia kontroli:

„Dodatkowo, Główny Inspektor Sanitarny polecił państwowym wojewódzkim inspektorom sanitarnym zwrócenie szczególnej uwagi na konieczność przeprowadzania kontroli zgodnie z przepisami prawa i wymogami proceduralnymi.”

To nie jedyny problem, z jakim boryka się obecnie inspekcja sanitarna w kraju. Pisaliśmy, że bunt podnoszą sami kontrolerzy, którzy nie chcą nakładać kar na otwarte restauracje wiedząc, że i tak przegrają w sądzie, bo rozporządzenie o zakazie prowadzenia działalności gospodarczej jest nielegalne. Ponadto inspektorzy mają dosyć poniżania.

Czy popierasz przedsiębiorców wznawiających działalność mimo obostrzeń?






Oddanych głosów: 4566

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy firmy zaplecza górniczego powinny dostać podobną pomoc jak samo górnictwo?






Oddanych głosów: 265