Wiadomości

Remigiusz Rączka, śląski kucharz i popularyzator śląskiej kuchni, przegrał z pandemią. Zamyka restaurację

2020-06-25, Autor: AB

Remigiusz Rączka zdecydował o zamknięciu swojej restauracji „Rączka Gotuje”. Restaurator, popularyzator śląskiej kuchni, autor książek, twórca programów telewizyjnych, nie dał rady utrzymać swojego "dziecka".

Reklama

Jak się okazało, nawet znane nazwisko, programy w TVP czy TVS, udział w wielu imprezach nie uchroniły biznesu Remigiusza Rączki od problemów wynikłych z pandemii.

Pomoc państwa za mała dla gastronomii

- Moja decyzja podyktowana jest obecną sytuacją ekonomiczno-gospodarczą, perspektywami ekonomicznymi i wreszcie planami związanymi z dwoma nowymi projektami. Gastronomia mocno odczuła skutki pandemii, co gorsza nikt nie jest w stanie określić jej rzeczywistego końca. Nawet pomoc państwa  okazuje się za mała w stosunku do kosztów utrzymania takich miejsc. Być może mniejsze lokale mają szanse się utrzymać - nie przesądzam, natomiast matematyka jest prosta, dla tych, którzy potrafią liczyć - powiedział Remigiusz Rączka portalowi tuWodzisław.pl.

Restaurator dodał również, że jest mu z tego powodu ogromnie przykro: - To w końcu „moje dziecko”, to jest dorobek życia - mówi restaurator. Lokal prowadził od lutego 2013 roku

Rynek gastronomii się przewietrzy

Kucharz nie ma zbyt optymistycznej wizji przyszłości branży gastronomicznej i turystycznej:

- Nie chciałbym być złym prorokiem w tej sprawie, natomiast z pewnością ta sytuacja spowoduje, że rynek usług gastronomicznych bardzo mocno się przewietrzy. Z pewnością znikną restauracje, hotele. Musisz wiedzieć, że w branżach gastronomiczno-turystycznych kryzysy zawsze gorzej znosiły restauracje i hotele o podwyższonym standardzie. Tam ceny zawsze są ciut wyższe, z różnych względów. Klienci zaczynają liczyć pieniądze. W dobie kryzysu, zamiast hoteli będą wybierać domki i campingi, zamiast wykwintnych dań w restauracji - fast foody. Być może przetrwają restauracje w aglomeracjach, te w mniejszych miastach będą borykać się z ogromnymi problemami - ocenia.

Osoby, które nie miały dotąd okazji zjeść u Remigiusza Rączki, mają ostatnią szansę w najbliższą niedzielę. Kucharz zamierza podziękować klientom. - Wiem na pewno, że będę tego dnia czekał na gości po to, żeby im podziękować za wieloletnie zaufanie i ogrom ciepłych słów - mówi znany kucharz.

Czy waszym zdaniem kolejne restauracje nie wytrzymają pandemii i będą zamknięte?

Oceń publikację: + 1 + 28 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Ilona Scheibe 2021-02-09
    10:25:29

    1 6

    Jak sie kosztuje potrawy to nie ta sama lyzka kalka razy, to nie apetyczne !!!

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 539

Prezentacje firm