Kariera

50-letnia tradycja przegrywa z inflacją. Kultowa piekarnia znika z mapy Śląska

Author profile image 2022-09-19, Autor: Magdalena Zmysłowska

Ze smutkiem informujemy, że z dniem 18 września 2022 roku Piekarnia Cukiernia Czyż kończy działalność - poinformowali na Facebooku właściciele kultowej pszowskiej piekarni. Podkreślili przy tym, że jedyną i wyłączną przyczyną zamknięcia zakładu jest nieustający i dramatyczny wzrost kosztów. W licznych komentarzach internauci podnoszą, że tym samym inflacja pożarła 50-letnią tradycję.

Reklama

O tym, że inflacja boleśnie uderza w małe i średnie firmy, pisaliśmy już niejednokrotnie. Szukanie oszczędności, ograniczanie i zmiana godzin otwarcia - to tylko "mniejsze zło", które spotyka obecnie przedsiębiorców, w obliczu całkowitego zamknięcia działalności.

problemem wciąż rosnących rachunków borykają się zarówno małe, jak i duże firmy, w tym piekarnie. Pierwsze sygnały napływały już na początku roku z jastrzębskiej piekarni Agata.

Piekarz z Jastrzębia-Zdroju: Nowa umowa na dostawę gazu jest bandycka

Chleb stanie się rarytasem, na który stać będzie zamożnych - zapowiadał w styczniu w rozmowie ze Śląskim Biznesem Mirosław Gniado, który rodzinną firmę prowadzi w Jastrzębiu-Zdroju od 30 lat.

Właściciel piekarni zdecydował się wówczas opowiedzieć publicznie o niespotykanych podwyżkach cen mediów.

Za gaz piekarnia płaciła w 2021 roku 91 tys. zł, a wg nowych cen w roku 2022 zapłaci ponad 350 tysięcy! Prąd również podrożał ponad trzykrotnie - pisaliśmy.

Bochenek droższy o 60 proc. albo zamknięcie piekarni

Jednym z rozwiązań, jakie piekarze brali pod uwagę, było podniesienie cen pieczywa.

Po uwzględnieniu bodźców inflacyjnych bochenek będzie kosztował 12 zł – szacował Mirosław Gniado.

Ale współwłaścicielka firmy, Danuta Gniado, wskazała wówczas, że samo podniesienie ceny pieczywa nie gwarantuje powodzenia. 

Po podniesieniu cen na bochenek będzie stać tylko zamożniejszych ludzi - mówiła żona piekarza.

Drugą opcją było zamknięcie piekarni i zwolnienie pracowników. Mirosław Gniado podkreślał, że tego nie chce robić, jastrzębska piekarnia działa do dziś. Ale nie wszystkie firmy mają tyle szczęścia.

Kultowa piekarnia znika z mapy Śląska. 50 lat tradycji pożarła inflacja

Ze smutkiem informujemy, iż z dniem 18 września 2022 roku, po 50 latach, Piekarnia Cukiernia Czyż kończy swoją działalność - poinformowali w niedzielę na firmowym profilu na Facebooku właściciele kultowej piekarni z Pszowa. 


Pragniemy z całego serca podziękować, że mogliśmy przez ten czas, poprzez nasze wyroby i wypieki, gościć w Państwa domach. Mamy nadzieję, że będziecie Państwo, tak samo jak my, z radością i uśmiechem wspominać wyjątkowy kołacz, kreple czy lody od Czyża - dodają. - Dziękujemy naszym wieloletnim pracownikom, którzy wkładali w nasze wyroby całe swoje serce i talent.

Piekarnia z Pszowa kończy działalność. Powodem drastyczny wzrost kosztów

Właściciele piekarni Czyż nie kryją zarówno żalu, jak i rzeczywistych przyczyn zamknięcia rodzinnego zakładu.
 
Jednocześnie pragniemy poinformować, iż jedyną i wyłączną przyczyną, dla której nasz zakład kończy działalność, jest nieustający i dramatyczny wzrost kosztów, z jakim mamy do czynienia w ostatnim czasie [m.in. olej opałowy (260%), węgiel (200%), energia (140%) mąka (100%), ZUS] i który sprawia, że nie jesteśmy w stanie dłużej oferować Państwu naszych wyrobów po akceptowalnych dla Państwa cenach.
Jeszcze raz dziękujemy za wspaniale 50 lat - kończy zespół Piekarni Cukierni Czyż.

Klienci: Najlepszy chleb w okolicy, państwo rujnuje kolejną firmę!

Po pojawieniu się smutnej informacji, pod postem pojawiła się lawina komentarzy. Klienci piekarni nie kryją oburzenia sytuacją.
 
Wasza piekarnia to nieodłączna część Pszowa. Dziś umarła cząstka miasta... Nie jestem w stanie wyobrazić sobie ciężaru decyzji jaką musieliście podjąć - przerwać 50 lat tradycji...
Z nadzieją, że jeszcze kiedyś będzie mi dane kupić lody u Czyża w Pszowie, życzę wszelkiej pomyślności!
 
To bardzo przykre. Bardzo. Ja do dziś pamiętam smak sernika, który przywiozłeś na studia.
Taka sytuacja, kiedy przez drastyczny wzrost kosztów zamyka się świetną firmę po 50 latach, nigdy nie powinna się zdarzyć. 


Najlepszy chleb w okolicy. Kolejną firmę rujnuje to państwo.
 
Przypomnijmy, że rosnące rachunki za media to nie jedyna bolączka, z którą spotykają się właściciele piekarń. Piekarze obawiają się również, że wkrótce zabraknie im węgla, którym opalają piece, służące do wypiekania pieczywa. O tym problemie pisaliśmy w sierpniu. <<Piekarze spotkali się z władzami PGG. Liczą na szybką dostawę węgla>>
Oceń publikację: + 1 + 7 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Zbigniew Martyniak 2022-09-23
    21:44:27

    0 0

    Gratulacje dla POPisu....i alarmów smogowych....a elektrownia będzie zygac ciepłem gdy rybniczanie będę marznąć....gratulacje dla rybnik.com za zetkną dziennikarską robotę....sława ukr....

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu slaskibiznes.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Otrzymuj najciekawsze newsy biznesowe ze Śląska!

Zapisz się do naszego newslettera!

Sonda

Czy czujesz się szczęśliwy mieszkając w woj. śląskim?






Oddanych głosów: 539

Prezentacje firm